Buraki z kartoflami i kiełkami

Przepis na sałatkę: buraczki z ziemniakami i kiełkami.

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych kartofli (najlepiej niebieskich)
  • 3 ugotowane czerwone buraki
  • biała rzepa
  • biała część niedużego pora
  • sól
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 5łyżek octu z białego wina
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • garść kiełków buraka albo innych czerwonych

Kroki wykonania:

  • Kartofle i buraki kroimy w grubą kostkę, rzepę na ćwierć plasterki. Pora tniemy w cienkie talarki, blanszujemy przez 1 min w lekko osolonym wrzątku, osączamy. Śmietanę mieszamy z octem oraz solą i pieprzem do smaku. Kartofle, buraki, pora i rzepę mieszamy w salaterce z posiekaną natką i sosem śmietanowym, posypujemy kiełkami. Schładzamy przed podaniem.

Kalorie: 0.00

Porady

Zobacz też: Buraki z czerwoną cebulą i imbirem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy