Buraczkowa

Dziś ugotowałam

ZupybarszczPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
445.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 200 głosów)

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • średniej wielkości marchewka
  • średniej wielkości pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany do zup
  • 1 łyżeczka Delmy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta
  • łyżka octu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Warzywa obieramy . Ziemniaki kroimy w dużą kostkę . Jednego buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach , a drugiego kroimy jak ziemniaki . Marchewkę i pietruszkę dzielimy na cztery części . Warzywa przekładamy do garnka , zalewamy czterema kubkami wody . Dodajemy liście laurowe , gotujemy , aż warzywa będą prawie miękkie . W tym czasie obieramy i kroimy drobno cebule , szklimy je na rozgrzanym tłuszczu . Przekładamy do garnka . Zupę doprawiamy octem , Vegetą , cukrem , solą i pieprzem . Do miseczki wlewamy chochlę zupy , mieszamy ze śmietaną . Mieszając , wlewamy do garnka . Gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu . Wlewamy do głębokich talerzy , podajemy . Na wierzch można posypać jeszcze cukrem , jeśli ktoś lubi , ja posypałam nawet 4 łyżeczki .

Kalorie: 445.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy