Bulgur z soczewicą i bobem

Przepis na bulgur z soczewicą i bobem

Przekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 166 głosów)

Składniki:

  • 10 dag bulguru
  • sól
  • 10 dag drobnego bobu
  • 10 dag soczewicy
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 10 listków mięty
  • dymka
  • łyżka tartej skórki i sok z cytryny
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • W osolonym wrzątku oddzielnie gotujemy bulgur, bób i soczewicę, osączamy. Bób obieramy ze skórki. natkę pietruszki, miętę i dymkę drobno siekamy. Wszystko mieszamy z łyżką tartej skórki i sokiem cytrynowym, podprażonymi orzeszkami pinii, oliwą, solą i pieprzem. Nakładamy do pucharków. Dekorujemy miętą.

Porady

Zobacz też: Makaron z cukinii z kurkami, szpinakiem i bobem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy