Buleczki z suszonymi pomidorami nadziewane farszem cebula-szynka

Moje autorskie dzielo :) Cudowny aromat przypominajacy Sycylie.

bułkiSzynki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1kg maki
  • 4 jajka
  • 3 lyzki oleju
  • 1 lyzka octu
  • 200ml letniej wody
  • 12 lyzek kefiru (lub jogurtu greckiego)
  • 50 ml mleka
  • sol,pieprz
  • suszone pomidory w oliwie
  • nadzienie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1,5kg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka plasterkow szynki (ok.10)
  • troszke zoltego sera startego na malych oczkach

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z maki, 4 jajek, oleju, octu, soli, kefiru, wody i mleka zagniesc gladkie ciasto. Dodac pokrojone suszone pomidory, czesc oleju z zalewy dodajemy do ciasta.Posmarowac olejem i odstawic na 30 min.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, a kiedy się rozpuści wrzucamy cebulę, drobno pokrojny czosnek i tymianek.
  • Dusimy na niewielkim ogniu przezok.pol godziny, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna być miękka, lekko skarmelizowana, w żadnym razie brązowa i chrupiąca.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwalkujemy i szklanka odciskamy okrag ( nie wycinamy) w srodku koleczek ukladamy farsz. Kolejnym rozwalkowanym platem przykrywamy pierwsze ciasto i wycinamy buleczki. Nastepnie smarujemy roztopionym maslem i wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Buleczki swietnie smakuja bez nadzienia. Z w/w przepisu pieke rowniez chleb, ktory jest dlugo swiezy i przepyszny. Ten przepis nadaje sie do zajadania na cieplo i zimno.
  • Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy