Bułeczki z serem

Rumiane bułeczki pieczone z serem żółtym.

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g kefiru
  • 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, rozpuścić je i odstawić, żeby zaczęły pracować. Obie mąki wymieszać z solą, kefirem i rozczynem drożdżowym. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Z ciasta formować niewielkie, podłużne bułeczki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po trochu ułożyć na bułeczkach. Bułeczki z serem ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumienią).

Porady

Zobacz też: bułeczki z orzechami i serem pleśniowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy