Bułeczki z serem

Rumiane bułeczki pieczone z serem żółtym.

Dodany przez:

Bułeczki z serem

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g kefiru
  • 10 dkg żółtego sera

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, rozpuścić je i odstawić, żeby zaczęły pracować. Obie mąki wymieszać z solą, kefirem i rozczynem drożdżowym. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Z ciasta formować niewielkie, podłużne bułeczki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po trochu ułożyć na bułeczkach. Bułeczki z serem ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumienią).
kolacja mąka żółty ser mleko kefir świeże drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze