Bułeczki pszenne do herbaty

Ciężko przejść koło nich i nie uszczknąć choć kawałeczek. Słodkie, idealne do popołudniowej herbaty.

PieczywochlebbułkiDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)

Składniki:

  • Składniki na 6 bułeczek:
  • 13 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka soli
  • ok. 320 g mąki pszennej
  • oliwa z oliwek do posmarowania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru pudru. Odstawiamy na chwilę i w tym czasie przesiewamy mąkę i cukier do wysokiej miski. Dodajemy sól, dolewamy rozczyn drożdżowy i hakiem zagniatamy ciasto, dodając na koniec masło. "Łapkarze" wysypują wszystko na stolnicę i zagniatają. Robimy to tak długo, aż wyjdzie nam lśniące, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przykrytą ścierczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Blachę do pieczenia natłuszczamy masłem. Ciasto dzielimy na 6 porcji, z każdej formujemy kulki, które później lekko rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem. Układamy na natłuszczonej blasze i jeszcze raz odstawiamy do napuszenia. Nie urosną specjalnie mocno. Do piekarnika wstawiamy na sam dół naczynie z wodą. Bułeczki lekko smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 10 minut. Studzimy na kratce i wcinamy. U nas, jak zwykle, zostały pochłaniane jeszcze ciepłe do sałatki z tuńczykiem i morelami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy