Baza pod ćwikłę

Tak przygotowana baza pod ćwikłę, może być przechowywana w chłodnym miejscu. Najlepiej w spiżarce.

Dodany przez:

Baza pod ćwikłę

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Składniki na ćwikłę
  • Buraki ugotowane w łupinach

Przygotowanie

  1. Buraki umyć a następnie ugotować w łupinach na półmiękko. Gdy ostygną, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do wyparzonych małych słoiczków i zakręcić. Słoiczki umieścić w garnku z zimną wodą i pasteryzować od momentu zagotowania wody, przez 20 minut.
  2. Oczywiście czas przygotowania jest zależny od tego jaką ilość buraczków posiadamy.
  3. Gdy najdzie nam ochota na ćwikłę, przekładamy do garnka i podgrzewamy z odrobiną masła. Cukier, kwasek cytrynowy i sól dodajemy do smaku. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany.
przetwory buraki ĆWIKŁA
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze