Baza pod ćwikłę

Tak przygotowana baza pod ćwikłę, może być przechowywana w chłodnym miejscu. Najlepiej w spiżarce.

Przetworyćwikła

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 194 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ćwikłę
  • Buraki ugotowane w łupinach

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Buraki umyć a następnie ugotować w łupinach na półmiękko. Gdy ostygną, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do wyparzonych małych słoiczków i zakręcić. Słoiczki umieścić w garnku z zimną wodą i pasteryzować od momentu zagotowania wody, przez 20 minut.
  • Oczywiście czas przygotowania jest zależny od tego jaką ilość buraczków posiadamy.
  • Gdy najdzie nam ochota na ćwikłę, przekładamy do garnka i podgrzewamy z odrobiną masła. Cukier, kwasek cytrynowy i sól dodajemy do smaku. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: