Bawarskie knedle ze śliwkami

Pyszne kluski ze śliwką na podwieczorek dla dużych i małych.

PierogiKluskiKnedlePrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 154 głosów)

Składniki:

  • * ziemniaki 1,2 kg
  • * śliwki 80 dag
  • * kasza manna 5 dag
  • * mąka 8 dag
  • * jajka 2 szt
  • * bułka tarta 8 dag
  • * masło 4 dag
  • * cukier puder 5 dag
  • * cynamon w proszku
  • * sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotować w łupinach i po obraniu utłuc na jednolitą masę.
  • Wystudzić.
  • Powstałą masę ziemniaczaną należy wymieszać z jajkami, mąką, kaszą manną i szczyptą soli.
  • W sposób tradycyjny formować knedle ze śliwką w środku.
  • Gotować w dużym rondlu w osolonej wodzie.
  • Wyjmować łyżką cedzakową, polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.
  • Oprószyć cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy