Bagietki francuskie

Pyszny domowy wypiek.

PieczywochlebbagietkaPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 188 głosów)

Składniki:

  • Przepis ze strony :"Moje wypieki" autorka - dorotus76
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła/margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dodać masła i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wglębienie i wlać drożdże z wodą. Wyrobić, aż cała mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • Ciasto wyjąć z miski, pozostawić znów na 10 minut. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 6 mm,  zrolować jak roladę, skleić. Blaszkę oprószyć mąką, wyłożyć uformowane bagietki. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie na bagietkach zrobić nacięcia nożem, posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
  • Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wodą (by parowała i pieczywo było chrupiące), można też spryskać piekarnik wodą. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec dodatkowo ok 25 minut, aż kolor bagietek będzie  złotawo-brązowy. Ostudzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy