Adżyka z jabłkami

Adżyka z jabłkami to świetne uzupełnienie kremowych zup z dyni czy pomidorów. Sprawdzi się jako nadzienie do wytrawnych naleśników. Spróbuj przepisu na adżykę z jabłkami.

Sosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • bez skóry i pestek
  • 1 kg żółtej
  • mięsistej papryki
  • oczyszczonej
  • 1 kg winnych jabłek
  • obranych
  • bez ogryzków
  • 1 kg młodej marchewki
  • obranej
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g czosnku
  • przepuszczonego przez praskę
  • 4 małe pikantne papryki
  • posiekane

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory
  • żółte papryki
  • jabłka i marchewki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i dusimy razem ok. 1,5 godz. na najmniejszym ogniu.
  • Dodajemy olej
  • cukier
  • sól
  • czosnek i pikantne papryki
  • gotujemy jeszcze 30 min. Przekładamy do malutkich słoików i pasteryzujemy 20 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: kurczak pieczony z gruszkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy