Sól i Pieprz 1/2022

W tym numerze Sól i Pieprz znajdziecie karnawałowe przepisy na słodko i słono, które zachwycą wszystkich łasuchów. Ponadto czeka na Was garść pomysłów na pyszne obiady na co dzień i od święta. Zobaczcie co jeszcze znajdziecie w środku!

Karnawał w tym roku jest długi, więc okazji do ucztowania na pewno nie zabraknie. Świetnie sprawdzą się teraz pomysłowe smarowidła do kanapek, krakersów itp. Poczęstujcie swoich bliskich również słodkościami na jeden kęs. Mamy dla was przepisy na rozmaite ciasteczka i minipączki, które są wręcz idealne na spotkania towarzyskie. A niedzielny obiad niech uświetni coś ekstra, np. mieniące się kolorami przekąski, oryginalna zupa z kasztanów i bałkańskie szaszłyki. Miłego biesiadowania! 

Redaktor prowadząca Małgorzata Janicka-Gruca

Spis treści:

RODZINA PRZY STOLE

Obiad na niedzielę
Kurczak po tajsku, sałatka z batatami i awokado, kasztanowy krem z szynką i grzankami, cevapcici na pomidorowym ryżu

Obiady na co dzień
Rozgrzewające zupy, sycące dania z patelni i piekarnika

Ciasta i desery
Nie tylko pączki. Małe słodkie co nieco

Szybkie dania
Piotr Kucharski poleca warzywne i pożywne przysmaki

Dzieci gotują
Bananowe desery

PIĘKNA, SZCZUPŁA I ZDROWA 

Dla zdrowia
Przez żołądek do serca – mniej tłuszczu i soli, więcej warzyw i owoców

Dla urody
Egzotyczne mango pysznie smakuje i odmładza

Kuchnia fit
Dlaczego warto ograniczyć jedzenie mięsa

W KAŻDYM NUMERZE

Hit sezonu
Chrupiąca cykoria uwodzi smakiem na ciepło i na zimno

Kolekcja
12 przepisów na wyśmienite pasty do pieczywa

Nowości ze sklepowych półek
Przydadzą się w kuchni

Superfood
Orzech włoski – moc skarbów w twardej skorupce

Smaki świata
Czerwone cepeliny prosto z wileńskiej restauracji

Akcesoria do kuchni i jadalni
Serowa uczta