REKLAMA

Sielska Kuchnia 4/2021

Sielska Kuchnia na zimę to garść pysznych inspiracji na święta i nie tylko! Numer 4/2021 kwartalnika Sielska Kuchnia jest sezonową skarbnicą przepisów na dania, desery i napoje, które rozgrzeją nas od środka i poprawią naszą odporność. Najpyszniejsze regionalne smaki przybliżą nam Andrzej Polan i Aleksandra Juszkiewicz , a Agnieszka Cegielska opowie o fantastycznych właściwościach czosnku. Co jeszcze czeka na Was między stronami? Pełen spis treści znajdziecie poniżej. Magazyn Sielska Kuchnia dostępny jest w salonach prasowych, kioskach i na www.kultowy.pl z dostawą prosto do domu!

Sielska Kuchnia - sezonowa kuchnia 

Buraki – cuda natury
Swojskie bulwy zachwycają słodkim miąższem i energetycznym kolorem.

Sałatki idealne na biesiady
Kompozycje z dużą porcją witamin.

Warzywa mocy
Korzystamy z dobrodziejstw Matki Natury, jedząc potrawy z jej darów.

Sielska Kuchnia - ludzie z pasją

Miejsca pełne smaku
W siedlisku na wzgórzu Paproć czas płynie beztrosko i błogo.

Sielscy wytwórcy
Właściciel manufaktury czekolady zaprasza na fantazyjne, pachnące, słodkie przyjemności.

Z kuchni szefa

Zimowe przysmaki
Aleksandra Juszkiewicz, laureatka programu MasterChef, prezentuje regionalne pyszności na mroźne dni.

Rybne specjały
Szef kuchni i żeglarz Bartosz Lisek zaprasza na karpia, łososia i śledzie.

Z bacówki na stół
Pohalańskie rarytasy według przepisów mistrza Andrzeja Polana.

Sielska Kuchnia - domowe pyszności

Słonina i smalec
Gdy na dworze mróz, czas na coś konkretnego.

Złociste racuchy
Słodkie wspomnienie dzieciństwa.

Jej wysokość wołowina
Wyśmienite zrazy, bitki i burgery.

Rozgrzej się od środka
Napoje wzmacniające ciało i duszę.

W roli głównej kapusta
Szkoła gotowania tradycyjnych dań.

Pyszności na karnawał
Smażone delicje z nutą nowoczesności.

Sielska Kuchnia - rękodzieło

Kolekcja sielskich rycin
Stylowe obrazki z warzywnym motywem pięknie ozdobią kuchenne wnętrze.

Zajęcia praktyczno-techniczne
Klimatyczne dekoracje do domu lub ogrodu: kule dla głodnych ptaszków, świeczniki, wieńce, gwiazdy i ozdoby na stół.

Sielska Kuchnia - blisko natury

Superbohater czosnek
Dziennikarka i miłośniczka zdrowych produktów Agnieszka Cegielska opowiada o zaletach pogromcy wirusów i bakterii.

Magazyn Sielska Kuchnia dostępny w salonach prasowych, kioskach i na www.kultowy.pl z dostawą prosto do domu!

O numerze 4/2021 we wstępniaku redaktor prowadząca magazyn "Sielska Kuchnia", Katarzyna Błońska, pisze:

Czasem nie mogę się nadziwić, ile dobroci potrafi przynieść zima! I chociaż nie każdy za nią przepada, bo mroźna bywa i długa, nie sposób odmówić jej urzekających aromatów. Poczuć możemy je niemal wszędzie, poczynając od woni świerkowych gałązek i świec dekorujących stół, aż po te, które lubimy najbardziej – zapach doskonałych potraw oraz rozgrzewających napojów. Te drugie każdego dnia towarzyszą nam podczas zimnych poranków i magicznych wieczorów z dobrą książką w dłoniach. Przypominamy, jak je przyrządzić (s. 68-71) i odwiedzamy klimatyczne miejsce w Kazimierzu Dolnym, gdzie o cudownych właściwościach herbaty nikogo nie trzeba już przekonywać (s. 72-79). Takie kulinarne wycieczki to w tym numerze nasza specjalność. Po wyjątkową porcję pachnących pyszności wybieramy się wspólnie z szefem kuchni Andrzejem Polanem na Podhale (s. 46-48), a z laureatką programu MasterChef Aleksandrą Juszkiewicz – na Warmię i Mazury (s. 36-41). Jak zwykle też przywołujemy mnóstwo sielskich smaków: faworków, racuchów, smalcu ze skwarkami, zup, mięs i ryb. Dzięki nim każdy będzie czuł się komfortowo i nawet nie zauważy, gdy zima przeminie...