W tym miesiącu jemy na okrągło i robimy to dosłownie i w przenośni. A to wszystko za sprawą krągłych pulpecików, które formujemy z wszelkiego rodzaju mięs oraz z warzyw. To dania idealne na jesień. Podobnie jak te z gruszkami, wśród których królują oczywiście subtelne i eleganckie desery. Po nich czas na wegetariańskie potrawy z grzybami. Zobaczcie, co jeszcze znajdziecie w tym apetycznym numerze.
redakcja
KRÓLOWE SEZONU
Gruszki – od śniadania po deser
Wyjątkowe owoce, które od stuleci inspirują mistrzów kuchni i malarstwa, prezentują swe ponętne kształty w słodkościach i urozmaicają smak wytrawnych dań
SZYBKO, ŁATWO, PYSZNIE
Lunch ze słoika
Ekspresowe, niezwykle apetyczne i pełne wartości posiłki na wynos
DANIA GŁÓWNE
Zajadamy na okrągło
Pulpeciki oraz klopsy, większe lub w wersji mini, to obiadowe propozycje doceniane przez wszystkich. Zapraszamy na ucztę, gdzie prym wiodą złociste pyszności
TRZY RAZY PIECZYWO
Święto chleba
Zaskakujące pomysły na potrawy, dzięki którym nie zmarnuje się nawet okruszek
PO PROSTU ZRÓB TO!
Bułeczki scones
Wszystko o jednym z najbardziej brytyjskich przysmaków uwielbianym na całym świecie
JESTEM WEGE
Grzyby nadają smak
Pachnące leśne okazy, pieczarki lub boczniaki podkreślone przyprawami znakomicie udają mięso
SAMA SŁODYCZ
Jesienne delicje z warzywną nutą
Dynia i marchewka fascynują energetyzującą barwą i zachwycają w ciastach. Zapraszamy na pomarańczowe delicje pełne orzechów i korzennych przypraw
ZDROWO NA CO DZIEŃ
13 zasad jedzenia „na mieście”
Podpowiadamy, co zrobić, by nasz organizm nie ucierpiał podczas ucztowania poza domem
Cristina Catese
Kalafior bywa nieoczywisty
Zwykły biały czy zielony romanesco to doskonała baza do pysznych kulinarnych popisów
Robert Sowa
Kurki – skarby z lasu
Szybki sos grzybowy oraz aromatyczne kluseczki według przepisów restauratora
Daria Ładocha
Jesień rumiana od jabłek
Pełne owoców propozycje dań, dzięki którym każdy dzień nabierze kolorów
SMAKI I AROMATY GRECJI
Stifado, czyli gulasz
Kreteńska „potrawa biedaków” godna królewskich stołów
ŚWIAT NA TALERZU: FIDŻI
Rajskie wyspy na końcu świata
Archipelag na Południowym Pacyfiku jest niczym owocowo-warzywne eldorado