Lipcowe Moje Gotowanie to zbiór wszystkich najsmaczniejszych sezonowych przepisów. Znajdziecie w nim receptury na smakowite dania, desery i przetwory na zimę z malin, porzeczek, truskawek czy czereśni. Dowiecie się też jak i czym faszerować paprykę, cukinię czy awokado. Wszystko to dopełnią jak zwykle nasi eksperci: Cristina Catese, Daria Ładocha i Robert Sowa, którzy zainspirują najsmaczniejszymi przepisami na owoce morza, potrawy z grilla i chrupiące warzywa!
mat. redakcyjne
SPIS TREŚCI:
Królowa sezonu
Malinowy zawrót głowy
Soczyste owoce to ukochany przez wielu skarb lata o ogromnym potencjale. Zawsze pojawiają się w deserach i lodach, a w tym sezonie proponujemy podać je na wytrawnie i wykorzystać do zrobienia sosów do mięs
SZYBKO, łatwo, pysznie
Apetyczne wakacje czas start!
Do barwnej zabawy daniami z różnych części globu zapraszają młodzi, ale doświadczeni w kuchni uczestnicy programu MasterChef Junior
Dania główne
Podróż po smakach świata
Wszędzie dobrze, ale w domu smakuje najlepiej! Kulinarne eskapady do Wielkiej Brytanii, Ameryki Północnej czy zachodniej Azji urządźmy prosto ze swojej jadalni
Do smaku
Miód manuka – wyjątkowy superfood
Znakomicie podkręca desery i sałatki
Zamów z dostawą pod same drzwi!
PO PROSTU ZRÓB TO!
Dżemy – klasyka z twistem
Słodką truskawkę bądź kwaskowatą śliwkę zna każdy, ale połączenie figi z winem i pistacjami albo wiśni z rozmarynem pobudza wyobraźnię
JESTEM WEGE
Faszerujemy bez mięsa
W szczycie sezonu prostym, a efektownym sposobem na kuszące letnie potrawy jest nadziewanie warzyw i owoców. Jędrne, szpiczaste papryki i kwiaty cukinii, awokado z orzeźwiającą salsą i połówki ananasa z makaronem to prawdziwe hity
Sama słodycz
Festiwal owoców
Gdy garściami czerpiemy z darów lata, ciasta uginają się pod ciężarem soczystych dodatków. Maliny, porzeczki, truskawki i czereśnie muszą
się pojawić również w musach, puddingach i lodowych terrinach
Zdrowo na co dzień
Co jeść, by długo żyć
Recepta na dobrą kondycję przez lata i produkty bogate w przeciwutleniacze
W kuchni z mistrzami
Cristina Catese
Włoska kuchnia na polskich stołach. Langustynki, kalmary i ośmiornice krok po kroku
Robert Sowa
Pomidorowe lato
Opowieść o warzywach: wspomnienie rodzimych dań i wyjątkowych specjałów z zagranicy
Daria Ładocha
Aromatyczne obiady z rusztu
Szybkie do przygotowania, soczyste i pyszne potrawy z grilla, idealne na rodzinne biesiady
Do poczytania przy stole
Rozmowa z CRISTINĄ CATESE o kulinarnych przygodach z czasów dzieciństwa i nowo napisanej książce, rozbudzającej miłość do smaków i aromatów Italii
Świat na talerzu: SŁOWENIA
Mały kraj na styku trzech kultur
Góry, plaże, jeziora, jaskinie, kameralne miasteczka oraz kuchnia, w której mieszają się gusta bliższych i dalszych sąsiadów. Zapraszamy w słoweńską podróż!