Październikowy numer "Moje Gotowanie" to zbiór najpyszniejszych przepisów na jesienne dania na słodko i słono. W magazynie znajdziemy między innymi pomysły na gołąbki, kotlety, wypieki na słodko, czy przekąski z ciastka francuskiego i kruchego. Dodatkowo w tym numerze, z okazji jubileuszu kanału Canal + kuchnia, swoje popisowe dania przedstawią najlepsi szefowie kuchni!
materiały redakcyjne
W dziale KUCHNIA DOMOWA:
Królowie sezonu Ziemniaki potrafią zaskoczyć. Uwielbiane od wieków bulwy dają się poznać w nieco bardziej nowoczesnych odsłonach. Skrywają się w aromatycznym ziołowym chlebku, kapuścianej tortilli czy zapiekance z kalafiorem i salami
Na dwa kęsy Pyszna zabawa formą- Wytrawne przekąski z ciasta francuskiego i kruchego, dzięki którym każdy przy stole na pewno się uśmiechnie
Szybko, łatwo i pysznie Dobry ryż to podstawa. Perfekcyjnie ugotowane białe ziarenka nabierają wyjątkowego smaku, a przyrządzone z nich według japońskich receptur potrawy wzbudzają zachwyt
Dania główne Kotlet idealny w swej prostocie. Wołowy, drobiowy czy wieprzowy, z panierką lub bez – zawsze jest mile widziany na stole! Przedstawiamy łatwe i niezawodne przepisy na soczyste sznycle, eskalopki oraz mielone
Po prostu zrób to! Czas na przetwory z derenia. Kwaskowate owoce w postaci dżemu będą doskonałe do rozgrzewającej herbaty
Trzy razy gołąbki Smak zawinięty w liście. Formowanie warzywnych pakiecików z aromatycznym, pożywnym farszem umili
jesienne wieczory
Kulinarne odkrycie Pigwa – polska cytryna. To nieocenione źródło witamin warto wykorzystać do kompotu, kurczaka stir-fry
albo farszu do buraków
Jestem wege Co dziś na śniadanie? Odkrywamy kuchnię pełną roślinnych przysmaków, doskonałych na poranny posiłek
Sama słodycz Orzechy i migdały lubią towarzystwo. Zatopione w cieście, czekoladzie lub kremie, polane karmelowym sosem czy posypane cukrem – zawsze smakują obłędnie! Zapraszamy na torciki, batoniki i inne delicje
Codziennie w dobrej formie Roślinne zamienniki. Czym zastąpić mięso, żelatynę i nabiał, by wegetariańskie menu było pyszne, urozmaicone i pełnowartościowe
W dziale W KUCHNI Z MISTRZAMI:
15 lat pełnych smaku
Tomasz Jakubiak
Schab z długo dojrzewającym serem i suszonymi grzybami na ostro
Andrzej Andrzejczak i Jurek Sobieniak
Bitki wołowe
Jagna Niedzielska
Pietruszka z piklowaną morelą i smażonym serem
Marieta Marecka
Melitzanes papoutsakia – bakłażany faszerowane
Piotr Kucharski
Wytrawny wieniec drożdżowy z nadzieniem
Bartosz Lisek
Ostrygi pieczone z parmezanem i szpinakiem
Andrzej Polan
Stroganow z grzybów z drożdżowym plackiem
W dziale DO POCZYTANIA PRZY STOLE:
Rozmowa z Grzegorzem Łapanowskim o jesiennych smakach i sezonowości
Świat na talerzu: Mołdawia Kraina winem płynąca. Poznajemy kuchnię łączącą wpływy Wschodu i Południa, a przede wszystkim wspaniałe trunki