Moje Gotowanie Ekstra Jestem Wege 2/2022

Moje Gotowanie Ekstra Jestem Wege to zbiór pysznych inspiracji na roślinne gotowanie. Z racji coraz piękniejszej pogody za oknem, w najnowszym numerze znajdziecie pomysły na dania idealne na piknik, grilla czy wycieczkę. Zobaczcie, co zabrać ze sobą na ucztę na świeżym powietrzu!

Na Dobry Początek
Spring rolls – wiosenne rolki z warzywami i mango

Wege na start
Kulinarne nowinki i produkty dla wegetarian, wegan oraz polecane książki kulinarne

Gotują dla was
Misa Mocy – Ewa Ługowska
Bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie do szkoły i pracy, wiosenny grill czy spacer

Uncle Fila Kitchen – Tomasz Fila
Wegańskie menu idealne na piknik

Biedanizm – Julita Romaniuk
Szybkie, pyszne i tanie wegańskie grillowanie

Ida Kulawik, Katarzyna Cichoń, Katarzyna Czarnecka
Roślinna kuchnia miłości w plenerze od rana do wieczora

Natalia Krupska
„Vege lunchbox”, czyli pudełka zdrowo napakowane

Jak to jeść
Ciecierzyca
Królowa wszechstronności
w hummusie, falafelach,
kotlecikach i kulkach mocy

Gotowanie bez tajemnic
Zielony słownik oraz sezonowy kalendarz warzyw i owoców

Pasty i kanapki
Domowe bajgle, gofry i wrapy oraz pożywne pasty ze strączków i orientalny street food

Okiem dietetyka
Jak jeść zdrowo, wybierając tylko rodzime produkty

Sałatki i dania z rusztu
Biesiada pod chmurką – kolorowe sałatki i bezmięsne potrawy z grilla

Wegańskie Ciasta i desery
Pyszne bułeczki, ciastka i batony, które wygodnie zjemy na łonie natury

Wege miasto
Warszawa - Najbardziej cenione wegetariańskie i wegańskie restauracje w stolicy

Co warto kupić
Porcja nowości ze sklepowych półek

Gdy wiosna rozgości się u nas na dobre, a na horyzoncie już widzimy lato, każdego poranka z nadzieją wyglądamy przez okno i zastanawiamy się, czy to jest idealna pogoda na piknik lub wycieczkę. Okazji do kulinarnego folgowania pod chmurką bywa tak niewiele, że z radością witamy każdą z nich. Postarajmy się zatem znaleźć czas i możliwości, by zadbać o swój dobrostan. Łapanie promieni słońca i przebywanie na łonie natury (najlepiej połączone z przerwą od czytania wiadomości i przewijania informacji w mediach społecznościowych) pomoże nam ukoić zmysły – zwłaszcza zmęczone ekranami oczy – i uwolnić napięcia, z których niekiedy nawet nie zdajemy sobie sprawy. Ponadto wspaniale zaostrzy apetyt. Dlatego właśnie to wydanie postanowiłam poświęcić potrawom i przekąskom w takiej wersji, by z łatwością dało się zabrać je ze sobą bądź przyrządzić na świeżym powietrzu. Podczas grillowania w gronie rodziny lub znajomych początkujący zwolennicy roślinnej diety pewnie nieraz znaleźli się w sytuacji gdy nie mieli zbyt wiele do zjedzenia. Zwykle kończyło się na sałatce i wybieraniu warzyw z szaszłyków. A rarytasem były pieczone ziemniaki. Te czasy już za nami, bo Misa Mocy (s. 10-16), Uncle Fila Kitchen (s. 18-23) i Biedanizm (s. 24-27) proponują przepisy na wyśmienite dania z rusztu, które skradną serca zarówno wegan, jak i wielbicieli tradycyjnego grilla. Do plecaka polecam natomiast zapakować bajgle, wrapy, ryżowe kanapki lub izraelskie sabih (s. 44-55) – sprawdzą się idealnie, gdy na spacerze (albo w pracy) dopadnie nas głód. Rozgośćcie się po zielonej stronie kulinarnej mocy.

Redaktor prowadząca, Agnieszka Sołtysiak