Fondant czekoladowy (gateau au chocolat)

To pyszne ciastko z cudownie rozpływającym się czekoladowym wnętrzem zadowoli każdego smakosza czekolady. Niestety tak samo jak pyszne, tak ciężkie do wykonania. Trzeba wyczuć moment w którym należy w

Dodany przez: gliszczynska

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • dwa jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 4 łyzki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka mąki

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Jajka roztrzepać w misce (nie ubijać!), dodać szczyptę soli i cukier.
  3. do jednolitej masy dodać rozpuszczoną czekoladę z tłuszczem, połączyć w gładki krem, przelać do foremek. Piec 8 minut.
  4. **** w przypadku korzystania z czekolady mlecznej pomijamy cukier

Wskazówki

osobiście zamieniłam gorzką czekoladę na mleczną (nie dodawałam za to cukru), masło wymieniłam na olej kokosowy ** podawać z lodami, opruszone cukrem pudrem (lub jak u mnie białą czekoladą

czekolada olej kokosowy suflet babeczka fondant ciastko czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy