Kuchnia hiszpańska

218 przepisów

Kuchnia hiszpańska jest niezwykle bogata w smaki i aromaty. Podobnie jak Włosi, Hiszpanie cenią sobie prostotę smaku. Mają dostęp do świetnej jakości produktów, z których z łatwością mogą przygotować pyszne dania. Używają do nich owoców morza lub słynnej hiszpańskiej szynki, jamon. Kuchnia hiszpańska to takie dania jak np. tortilla, ale podawana zupełnie inaczej niż może nam się wydawać. Hiszpańska tortilla to bowiem omlet, zapiekany na patelni m.in. z ziemniakami. Enchiladas, gazpacho czy paella są daniami, które z pewnością potrafią zachęcić do podróży do słonecznej Hiszpanii. Hiszpanie lubią też słodycze - ich churros maczane w czekoladzie to raj dla podniebienia! Kuchnia hiszpańska z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przepisy w kolekcji Kuchnia hiszpańska

Artykuły powiązane

Magda Gessler
29.04.2020

Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler

Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.

Teneryfa
02.04.2020

Teneryfa - zobacz, co warto zwiedzić, zjeść i kupić

Klimat Wysp Kanaryjskich, do których należy Teneryfa, uznawany jest za najlepszy na świecie. Słońce świeci tam pod kątem prawie dwukrotnie większym niż u nas, a wilgotność powietrza jest zdecydowanie niższa, dlatego np. temperaturę 21°C odczuwa się jako 25. Na Teneryfie wyróżnia się dwie strefy klimatyczne. Południowa, bardziej nasłoneczniona i cieplejsza, słynie z pięknych plaż i kurortów, ale jest uboższa w roślinność, natomiast północna jest odrobinę chłodniejsza, ale za to obfituje w przepiękną tropikalną przyrodę.

Ibiza
02.02.2020

Ibiza - smaczne miejsce nie tylko na lato!

Chyba na całym świecie panuje przekonanie, że na Ibizę - wyspę w Archipelagu Balearów - jeździ się tylko latem i wyłącznie w celach rozrywkowo-imprezowych. Tymczasem zimą warto odkryć inne jej oblicze – dopiero wtedy można w spokoju spróbować autentycznej lokalnej kuchni, w ciszy nacieszyć się pięknem plaż i odetchnąć zapachem kwiatów migdałowców. W lutowym numerze "Moje Gotowanie", w cyklu Świat na talerzu, Agnieszka i Maciej Hermann pokazują najsmaczniejsze oblicze Ibizy! Co warto wiedzieć o tym miejscu? Zapraszamy do lektury.