Kuchnia azjatycka - przepisy i tradycja

22 przepisów

Kuchnia azjatycka to mieszanka produktów, przypraw, technik gotowania i obróbki żywności. W jej skład wchodzą dania kuchni japońskiej, chińskiej czy tajskiej - trudno więc jednoznacznie zdefiniować, jaka jest kuchnia azjatycka. Z pewnością wyrazista, orientalnie doprawiona i wbrew pozorom prosta do przygotowania. Zobaczcie najpopularniejsze przepisy, jakie oferuje kuchnia azjatycka.

Przepisy w kolekcji Kuchnia azjatycka - przepisy i tradycja

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką to kolejny przepis z wykorzystaniem konfitowanej piersi kaczki i nogi gęsi. Warto przygotować więcej na zapas, aby móc szybko przyrządzić taką azjatycką potrawę. 

mojegotowanie

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Artykuły powiązane

dzien-dziecka-min
01.06.2020

MasterChef na Dzień Dziecka. Spytaliśmy uczestników o ulubione dania!

Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. Dań, które sprawiają, że czujemy się komfortowo i bezpiecznie. Z okazji Dnia Dziecka zapytaliśmy uczestników programu MasterChef Junior i MasterChef o to, jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem i co najbardziej lubią jeść. Sprawdźcie, co nam zdradzili – ich odpowiedzi nieraz was zaskoczą!

bibimbap
07.05.2020

Bibimbap - co to takiego? Przepis na pyszne danie koreańskie

Bibimbap to nadal nowość na naszych stołach. Od lat zachwycamy się smakami kuchni japońskiej i chińskiej. Teraz nadszedł też czas na koreańską! Na dobry początek polecamy bibimbap - to proste i bardzo smaczne danie. Zobaczycie, zakochacie się w tych smakach!

pyza
16.02.2020

Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce

Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.

tempura-slider
28.12.2019

Tempura – sztuka przygotowania dań

Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

baoslider
23.10.2019

Bułeczki bao - testujemy azjatycki przysmak w Bao Bar

Wyrośnięte, jasne i wypełnione przysmakami bułeczki bao to jeden z azjatyckich trendów, które z powodzeniem przyjął się w Polsce. Nie brakuje lokali, które serwują bułeczki bao w różnych wersjach. Bao Bar poszedł o krok dalej i w stylu street food serwują bao burgery, azjatyckie sałatki i frytki. Przetestowaliśmy ich ofertę w cyklu Smaczne miejsca.

Kuchnia azjatycka
01.03.2019

Kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Kiedy jak grzyby po deszczu pojawiły się bary z wietnamskimi specjałami, a później Polacy pokochali sushi, pad thai, pierożki na parze i kaczkę po pekińsku, zaczęła się moda na orientalne jedzenie. Dziś kuchnia azjatycka ma duże grono miłośników nie tylko jedzących w restauracjach, ale też gotujących tak w domu. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zestawienie książek z przepisami, którymi może pochwalić się kuchnia azjatycka.