Potrawy na grilla

1257 przepisów

Potrawy na grilla już dawno przestały się kojarzyć wyłącznie z kiełbasą, ewentualnie szaszłykiem z nudnymi dodatkami. Sezon grillowy jest dziś okazją do zaprezentowania kulinarnego kunsztu! Potrawy z grilla mogą zachwycać smakiem, aromatem i różnorodnością. Warto zapisać kilka ciekawych przepisów lub wręcz stworzyć własne, a latem olśnić gości świetnym, grillowym menu.Zobaczcie, zebrane przez nas przepisy na grilla.

Potrawy na grilla

Potrawy na grilla: co można grillować?

Potrawy na grilla kojarzą się z mięsem. Faktycznie, wśród absolutnych grillowych klasyków "na szybko" znajdują się kiełbasy z grilla, karkówka, burgery z wołowiny przygotowane tak, by po upieczeniu sprawdziły się jako wkład do chrupiącej bułki. Grilluje się rozmaite mięsa, często z dodatkiem ciekawych i nietypowych sosów. Nawet klasyczna, nieco już nudna karkówka z grilla staje się nowoczesnym daniem z dodatkiem odpowiedniego sosu. Ciekawą opcją jest szarpana wieprzowina albo wołowina. Wśród grillowanych mięs znajdą się także liczne ryby i owoce morza. To oczywiście łosoś lub pstrąg w całości, ale też krewetki, ostrygi, mule, homary.

Do grillowania świetnie nadają się także sery. Najpopularniejsza opcja to ser camembert z warstwą białej, jadalnej pleśni, który doskonale się topi i przybiera pyszną, kremową, ciągnącą konsystencję. Wśród nieco rzadziej spotykanych na rusztach serów warto wymienić ser Halloumi oraz słony, grecki ser feta. Opcją dla wegan jest za to grillowanie naturalnego tofu, długo marynowanego w zalewie z oleju i ulubionych ziół, lub tofu wędzonego.

Wreszcie, świetną opcją grillową są też rozmaite warzywa i grzyby. To nie tylko klasyczny, szaszłykowy zestaw pod postacią cukinii, pieczarki i cebuli. Grillować można paprykę (także nadziewaną, choć to wymaga cierpliwości i uwagi), bataty, ziemniaki, marchewki, czosnek oraz szparagi. Rosnącą popularnością cieszy się grillowany bakłażan, a pod koniec lata także kukurydza w kolbach. Warzywa w sezonie grillowym nie muszą być sałatką! Nie zawsze muszą też współtworzyć szaszłyki razem z mięsem.

Wiele osób uwielbia też grillowany, chrupiący chleb lub bagietki z dodatkiem domowego masła czosnkowego.

Potrawy na grilla: sałatki i inne dodatki

Potrawy na grilla świetnie uzupełniają się z odpowiednimi sałatkami i innymi, ciekawymi dodatkami. Najbardziej znana i najczęściej obecna na letnich piknikach jest oczywiście klasyczna sałatka gyros. W jej skład wchodzą kukurydza, ogórki konserwowe, czerwona cebula, chrupka sałata lodowa, świeże ogórki, pomidory koktajlowe oraz sos majonezowo - śmietankowy. Sałatki do potraw grillowych powinny być lekkie. Lepiej nie dodawać do nich makaronów, ryżu czy kasz, ponieważ będą za bardzo sycące. W roli dodatków świetnie sprawdzą się świeże, sezonowe warzywa prosto z ogródka.

Potrawy z grilla świetnie pasują także do lekkich sałatek z awokado i mozzarellą oraz do różnego rodzaju pieczywa - od zwykłego, świeżego chleba, poprzez pełnoziarniste bułeczki aż do bagietek, które można posmarować masłem czosnkowym. Warto podać też owocowe smoothies, które ugaszą pragnienie i jednocześnie spełnią świetnie rolę zdrowego deseru.

Przygotowując wystawną grillową ucztę, można zdecydować się na własne wypieki. Na niejednym spotkaniu pod gołym niebem doskonale sprawdził się odrywany po kawałku chlebek czosnkowy z mnóstwem ziół i aromatycznym masłem.

Potrawy na grilla: sosy

Potrawy na grilla wymagają odpowiednich sosów, które świetnie je uzupełnią i podbiją smak. Ketchup to podstawa, ale bardzo łatwo się nudzi - podobnie jak musztarda i majonez. Warto postawić na bardziej kreatywne rozwiązania. Jednym z nich, ciekawym i zarazem bezpiecznym, jest sos tatarski. Wiele osób przepada też za klasycznym sosem czosnkowym oraz sosem tzatziki. Doskonale smakuje domowy sos barbecue, także z niecodziennymi dodatkami, takimi jak suszone śliwki. Żeberka w sosie BBQ zachwycą niejednego fana tradycji grillowej!

A jakie dressingi podać do pieczywa i sałatek? Czasem wystarczy dobrej jakości oliwa z dodatkiem świeżych ziół. Jeśli do mięs i warzyw z rusztu podane zostały ciężkie, wyraziste sosy, dressing powinien być jak najlżejszy.

Artykuły powiązane

co zabrać na piknik
16.05.2020

Co zabrać na piknik? Pomysły na dania i przydatne gadżety

Wiosna i lato to czas pikników! Zabieramy pod pachę koszyk i wyskakujemy do lasu, na łąkę czy po prostu do parku. Jak sprawić, by nasz piknik był prawdziwą ucztą? Będziecie potrzebować do tego nie tylko pysznych dań (ach, te przekąski na piknik!), ale i kilku gadżetów. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, co zabrać na piknik, aby był naprawdę udany!

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki
15.05.2020

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki

Dzień Matki warto świętować w kuchni - najlepiej przygotowując coś specjalnego dla świętujących mam. Dla wszystkich mam, które na co dzień lubią przebywać w kuchni, by piec, gotować czy grillować, warto dodać praktyczne gadżety kuchenne. Taki prezent na 26 maja będzie posłuży przez kolejne miesiące czy lata. W cyklu "Dobre rzeczy" polecamy gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki.

Robert Sowa
30.04.2020

Robert Sowa - przepisy na udane grillowanie

Robert Sowa należy do grona szefów kuchni, którzy chętnie dzielą się swoją ekspercką wiedzą. Jakie ma triki na udane grillowane? Swoje porady wymienił w wywiadzie dla magazynu "Sól i Pieprz". To między innymi takie patenty, jak marynata, która nada mięsu kruchości, soczystości i aromatu, a pikantne dipy i różnorodne sałatki doskonale wzbogacą smak dań z rusztu. Sprawdźcie wszystkie podpowiedzi, jakie Robert Sowa poleca zastosować w trakcie grillowania!

grill elektryczny-min
30.04.2020

Jaki grill elektryczny wybrać? Sprawdzamy!

Grill elektryczny to urządzenie, które przyda się w każdym domu. Jest ciekawą alternatywą dla klasycznych grilli węglowych czy gazowych. Co ważne, małe grille elektryczne można z powodzeniem używać we wnętrzach, nie potrzebujemy do tego ogrodu czy tarasu. Sprawdźcie, jaki grill elektryczny wybrać!

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

Grill gazowy
28.04.2020

Jaki grill gazowy wybrać? Oto nasze podpowiedzi

Grill gazowy to wciąż nowość na rynku. Ponadto może stać się interesującą alternatywną dla grilla elektrycznego czy grilla węglowego. Warto wiedzieć, że grille gazowe mają jedną ważną zaletę. Można używać je bez względu na pogodę. W szczególności, gdy posiadają szczelną pokrywę osłaniającą od deszczu lub wiatru. Zobaczcie, jaki grill gazowy najlepiej wybrać.

Szaszłyki cielęce ze szparagami i szynką
27.04.2020

Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy

Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.

Sałatka na grilla – do wyboru, do koloru
26.04.2020

Sałatka na grilla - 6 pomysłów na sałatki do dań z rusztu

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Sałatka na grilla to pyszne uzupełnienie dań z rusztu. Jeśli planujesz jedzenie pod chmurką, sałatka na grilla musi znaleźć się w menu. A propozycji jest mnóstwo. Sałatka na grilla z jednej strony może być dodatkiem w postaci chrupiących liści i nowalijek, a z drugiej daniem samym w sobie, gdy zrobimy ją z dodatkiem makaronu. I tak będzie pysznie! W galerii aż 6 pomysłów, jak może wyglądać twoja idealna sałatka na grilla.

Grillowanie - gdzie można grillować bez obaw o mandat?
22.04.2020

Grillowanie na balkonie czy grill ogrodowy w parku. Gdzie można legalnie grillować?

Grillowanie to polski sport narodowy. Rosnące słupki termometrów, sprzyjający kalendarz z wolnymi dniami i fakt, że jedzenie pod chmurką smakuje lepiej znaczą jedno - czas zacząć sezon! Tylko czy grillowanie na balkonie będzie dobrym pomysłem? A może lepiej zabrać grill ogrodowy do parku? Wyjaśniamy.

restauracje azjatyckie
26.02.2020

Najlepsze restauracje azjatyckie w Polsce – poleca Pyza Made in Poland

Polacy oszaleli na punkcie restauracji serwujących dania kuchni azjatyckich. Głośno siorbiąc wciągają nitki makaronu znad miski z ramenem, delektują się najlepszymi kawałkami ryby podczas uczty sushi czy chwalą kremową konsystencję ryżu na mleku z mango. Specjalistkę od azjatyckiego jedzenia, Wiktorię Górecką, czyli autorkę bloga Pyza Made in Poland zapytaliśmy o ulubione restauracje – sprawdźcie, gdzie musicie się wybrać!