Kuchnia wegetariańska

8720 przepisów

Kuchnia wegetariańska w ostatnim czasie mocno zyskała na popularności. Dania bez mięsa są zdrowe dla nas, ale i dobre dla środowiska. Podczas ich przygotowywania najlepiej korzystać z warzyw z lokalnego warzywniaka – mamy wtedy pewność, że są w pełni naturalne. Kuchnia wegetariańska oferuje nam dużo możliwości. Muszle faszerowane podgrzybkami i zapiekane w beszamelu, kiszony kalafior czy lazania warzywna z farszem z cukinii to tylko niektóre propozycje. Kuchnia wegetariańska nie wyłącza produktów odzwierzęcych, więc w przepisach znajdziemy jajka, sery, masło czy śmietanę. Sprawdźcie sami - kuchnia wegetariańska jest smaczna!

Przepisy w kolekcji Kuchnia wegetariańska

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Pakora z kalafiora

Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.

mojegotowanie

Pakora z kalafiora - indyjska przekąska

Kuchnia wegetariańska - nie tylko pyszna, ale i zdrowa!
Kuchnia wegetariańska to nie tylko modny trend kulinarny. Warto przejść na dietę wegetariańską z wielu powodów. Jednym z nich jest to, że kuchnia wegetariańska jest zdrowa. Naukowcy od jakiegoś już czasu twierdzą, że spożywanie mięsa kilka razy w tygodniu znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na różne choroby. Tymczasem kuchnia wegetariańska bez problemu może dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych – wystarczy tylko, żeby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana. Kuchnia wegetariańska jest także ukłonem w stronę środowiska. Ekolodzy alarmują, że produkcja mięsa jest bardzo szkodliwa. Jedząc smaczne i kolorowe dania w gruncie rzeczy działamy więc zarówno na korzyść swoją, jak i całej planety.

Artykuły powiązane

Pędy groszku
29.05.2020

Pędy groszku – moc witamin na wiosnę

Pędy groszku są delikatne, słodkie i chrupiące oraz niezwykle dekoracyjne. Uchodzą za oryginalne i wykwintne, choć bardzo łatwo wyhodować je samodzielnie za cenę opakowania nasion. Warto używać pędy groszku – nie tylko dla smaku – ponieważ to jedne z czołowych superfoods, czyli żywności o właściwościach prozdrowotnych.

Młody jęczmnień - uzupełnienie wegańskiej diety
25.05.2020

Młody jęczmień – uzupełnienie wegańskiej diety

Młody jęczmień to idealne uzupełnienie wegańskiej diety. Dzięki dodawaniu proszku z jęczmienia do wegańskich i wegetariańskich potraw uzupełniamy ważne składniki pokarmowe. Młody jęczmień to składnik pozwalający zachować zdrowie i urodę na dłużej. Podpowiadamy, jakie właściwości ma młody jęczmień i z czym go łączyć.

Co zrobić z tofu
23.05.2020

Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.

Jak obrać awokado?
22.05.2020

Jak szybko obrać awokado?

Jak obrać awokado? – często pada to pytanie, kiedy mamy do czynienia z tym egzotycznym owocem. Awokado często pojawia się na Instagramie i w daniach drogich restauracji. Do swoich przepisów na śniadania awokado włączają kulinarni blogerzy i serwisy. Możemy się zastanawiać: czy to nie przesada, że jest ono praktycznie wszędzie? Opowiemy dalej o cennych właściwościach i jak szybko obrać awokado.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

solwedzona
26.04.2020

Sól wędzona do potraw wegetariańskich

Ten rodzaj soli jest bardzo cenny i wartościowy w kuchni roślinnej. Powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia, bez środków przeciwzbrylających i innych dodatków. Co ciekawe, pachnie bardzo mięsnie.

Moda na wegetarianizm. Ubrania w zgodzie z naturą
19.04.2020

Moda na wegetarianizm. Ekologiczne ubrania w zgodzie z naturą

W sklepach coraz częściej spotykamy ekologiczne ubrania. Najczęściej wykonane są z naturalnych materiałów i z poszanowaniem praw pracowników. Wśród nich znajdują się ubrania wegańskie, które podczas produkcji nie narażały zwierząt na niepotrzebne cierpienia. Eko ubrania to także sposób na przekazanie światu, co w praktyce oznacza weganizm i wegetarianizm.

wege
20.03.2020

20 marca -Dzień bez mięsa - to sposób na figurę?

Zrezygnuj z mięsa choć jeden dzień w roku! To nie przypadek, że na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, jest to dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a wiosna to najlepszy czas w roku na reformę diety poprzez wzbogacenie jej o świeże warzywa i owoce.

burger
04.02.2020

Co jak nie mięso? Najlepsze wegańskie zamienniki

Jednym z postanowień noworocznych wielu Polaków jest, zgodnie z badaniami, ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Tradycyjny obiad, w którym kotlet grał główną rolę obok ziemniaków i surówki odchodzi do lamusa. Chcemy jeść więcej warzyw, a mięso czymś zastąpić. No właśnie – czym? Oto roślinne zamienniki, które są po prostu smaczne!

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej
30.12.2019

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej – rozmowa z promotorką zdrowego odżywia

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka, prowadząca cykl Naturalnie w Dzień Dobry TVN oraz promotorka odżywiania w zgodzie z naturą. Dzięki jej poradom przypominamy sobie zasadę, że jedzenia ma być lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem. W rozmowie z nami w ramach cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała, o powrocie do korzeni w kuchni, o znaczeniu naturalności w codziennym życiu oraz o różnicy między naturalnym a przetworzonym produktem.