Żydowska

1 przepis

Przepisy w kolekcji Żydowska

Artykuły powiązane

iStock-hummus- (1)
13.05.2020

Jak zrobić hummus? Oto niezawodny sposób

Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną, powróciliśmy do roślin strączkowych. Hummus – pasta z ciecierzycy na dobre zagościła na sklepowych półkach i restauracyjnym menu. Hummus możecie zastosować, jako smarowidło do pieczywa albo podać do gorącej pity. Przyda się również, jako wytrawne nadzienie do naleśników. Albo najprostsza przekąska do podjadania wraz z pokrojonymi marchewkami. Oto nasz niezawodny przepis na hummus.

pyszne przekąski z Izraela
10.05.2020

Izrael – co i gdzie zjeść, żeby było pyszne

Potrawy izraelskie to dania, które zrobią wrażenie na turystach, odwiedzających ten kraj, ale też na osobach, które w Polsce mogą próbować dan z kuchni izraelskiej lokali w naszym kraju. Izraelczycy mówią, że ich państwo tworzą ludzie, którzy przybyli tu ze stu jeden krajów. Bez wątpienia potwierdza to różnorodność tradycji kulinarnych widoczna na tutejszych stołach.

Czulent - kuchnia żydowska
17.04.2019

Kugel i kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest smakowitą mieszanką wielu tradycji kulinarnych, zadziwiającą różnorodnością i swobodnym łączeniem – wydawałoby się – odmiennych produktów. Jedną z najpopularniejszych potraw jest kugel. Czym się charakteryzuje i z czego jeszcze słynie kuchnia żydowska? O tym w cyklu "Smaczne miejsca".