Hiszpańska tortilla

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 12–15 minut Porcja: 380 kcal Składniki 2 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Hiszpańska tortilla

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 35 dag ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 25 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko przestudzić i wymieszać z jajkami. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i wlać masę ziemniaczaną. Smażyć ok. 6 minut, aż jajka się zetną.
  3. Placek przewrócić na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażyć jeszcze około 6 minut.
  4. Tortillę pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub na zimno.
warzywa obiad kolacja tortilla cebula ziemniaki kartofle na wiele sposobów hiszpańska tortilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze