Kuchnia polska

1170 przepisów

Kuchnia polska kojarzy nam się z potrawami przygotowywanymi przez mamy i babcie. Sam zapach zupy czy mięsa przywołuje na myśl wspomnienie babcinej kuchni. Kuchnia polska to potrawy, które lubi każdy z nas. Mamy więc w repertuarze zupy, takie jak barszcz biały, zupa ogórkowa czy chłodnik. Ale kuchnia polska to także świetne mięsa. Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami czy sztufada wołowa to tylko niektóre z wielu propozycji. Kuchnia polska słynie także z dań mącznych, takich jak kopytka, kartacze czy kluski śląskie. Szczególną rolę odgrywają w niej desery - serniki, szarlotki i pączki to nasza duma narodowa!

Przepisy w kolekcji Kuchnia polska

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.

Julita

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 130 min.
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa to przebój na śniadanie. Nie ma powodu do paniki; nie będzie trudno, jeśli drożdże są świeże, właściwie w ogóle się przy cieście na chałkę nie napracujemy. Chałka drożdżowa ze świeżych drożdży zawsze urośnie i nie trzeba się przejmować, że jest tak wrażliwa, jak mówią. Zapleciona, z odrobiną chrupiącego cukru trzcinowego na wierzchu - ta chałka drożdżowa jest słodka, mleczna i po prostu pyszna sama w sobie! Sprawdźcie, jak dobrać proporcję na chałkę ze świeżych drożdży i jak zapleść chałkę.

mojegotowanie

Chałka drożdżowa - słodka i mleczna

Artykuły powiązane

Produkty bio, eko czy organic?
29.07.2020

Produkty eko, bio czy organiczne - czyli jak żyć?

Życie to sztuka wyborów… to też masa innych „sztuk”, ale właśnie o małych wyborach chcemy tutaj porozmawiać. W końcu to od wybieranych przez nas produktów może zależeć nie tylko nasze zdrowie, samopoczucie, ale też kondycja środowiska, a może nawet kierunek rozwoju przemysłu spożywczego (przynajmniej chciałoby się w to wierzyć). Produkty eko, bio czy organiczne - sprawdźcie!

makłowicz2
21.07.2020

Robert Makłowicz poleca ulubione knajpy i opowiada o kuchni krakowskiej [WIDEO]

Robert Makłowicz opowiada o tym, czym jest dla niego kuchnia polska oraz dlaczego warto postrzegać ją przez pryzmat kuchni regionalnych. Udało nam się też namówić go, żeby zdradził nam, do jakich lokali sam chodzi najczęściej i gdzie warto zabrać przyjeżdżających do Polski gości z zagranicy.

zamkniete-restauracje
17.07.2020

Tu już nie zjemy. Te restauracje zamknęły się przez pandemię

Gastronomia powoli wraca do życia. Nie wszystkie restauracje miały jednak szczęście przetrwać trudny czas związany z izolacją i późniejsze otwarcia zgodnie z nowymi zasadami. Do wielu miejsc, które odwiedzaliśmy od lat już nie pójdziemy. Sprawdziliśmy, które lokale zamknęły się w wyniku pandemii w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu.

Kompot jak u babci
17.07.2020

Zapomniane napoje z czasów PRL, czyli co warto znowu wypić przy wspólnym stole

Kwas chlebowy, woda z sokiem malinowym z saturatora, oranżada, babciny kompot czy zsiadłe mleko to tylko niektóre z napojów, które niesłusznie odchodzą w zapomnienie. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy te smaki, podpowiadając jak zrobić te niedoceniane napoje w domu lub wykorzystać je do potraw. Szczegóły w galerii zdjęć.

makłowicz1
14.07.2020

Robert Makłowicz o kanale na YouTube i podróżach kulinarnych [WIDEO]

Robert Makłowicz to człowiek-instytucja. Jako pierwszy w Polsce prowadził program o kulinarnych podróżach i stworzył swój niepowtarzalny styl gotowania i mówienia o jedzeniu. Zapytaliśmy go o pracę w telewizji, niedawno powstały kanał na You Tube i najlepsze podróże kulinarne.

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

Proziaki - Cuda wianki
11.07.2020

Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!

Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.

Andrzej-polan-polska-kuchnia
21.06.2020

Andrzej Polan o kuchni polskiej [PODCAST]

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, opowiada o polskiej kuchni oczami eksperta kulinarnego. Jakie smaki lubimy najbardziej? Jaka pora roku kulinarnie jest najciekawsza? Od jakich przystawek warto zacząć smakowanie kuchni polskiej przy stole? O tym w podcaście z cyklu "Kulinarny Chat".

roberts-sowa
29.05.2020

Robert Sowa zaprasza do N31. W zespole nowy szef kuchni!

Robert Sowa po kilkumiesięcznym lockdownie otworzył ponownie swoją restaurację N31 mieszczącą się przy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Powrót to nie tylko smaczne zmiany w karcie menu, ale także powiew świeżości w zespole restauracji. Za sterami w kuchni staje szef kuchni Tomek Karolak. Czym zaskoczy smakoszy odwiedzających N31? Podpytaliśmy! Szczegóły poniżej.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.