Kuchnia polska

1132 przepisów

Kuchnia polska kojarzy nam się z potrawami przygotowywanymi przez mamy i babcie. Sam zapach zupy czy mięsa przywołuje na myśl wspomnienie babcinej kuchni. Kuchnia polska to potrawy, które lubi każdy z nas. Mamy więc w repertuarze zupy, takie jak barszcz biały, zupa ogórkowa czy chłodnik. Ale kuchnia polska to także świetne mięsa. Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami czy sztufada wołowa to tylko niektóre z wielu propozycji. Kuchnia polska słynie także z dań mącznych, takich jak kopytka, kartacze czy kluski śląskie. Szczególną rolę odgrywają w niej desery - serniki, szarlotki i pączki to nasza duma narodowa!

Przepisy w kolekcji Kuchnia polska

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 180 min.
Pręga wołowa

Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.

mojegotowanie

Pręga wołowa w sosie własnym

Artykuły powiązane

roberts-sowa
29.05.2020

Robert Sowa zaprasza do N31. W zespole nowy szef kuchni!

Robert Sowa po kilkumiesięcznym lockdownie otworzył ponownie swoją restaurację N31 mieszczącą się przy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Powrót to nie tylko smaczne zmiany w karcie menu, ale także powiew świeżości w zespole restauracji. Za sterami w kuchni staje szef kuchni Tomek Karolak. Czym zaskoczy smakoszy odwiedzających N31? Podpytaliśmy! Szczegóły poniżej.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Zupa szczawiowa
07.05.2020

Zupa szczawiowa i szczaw w słoiku, czyli wiosna w pełni!

Maj = szczaw. Zupa szczawiowa, sałatka, a może szczaw w słoika? Świeże zielone liście dostępne są tylko przez krótki czas w roku - warto je wykorzystać w kuchni.

sebastian-wilczek-slider
17.04.2020

Sebastian Wilczek – kwestionariusz kulinarny

Sebastian Wilczek, kucharz z grupy polskich młodych szefów kuchni, wyróżnia się energią i nietuzinkowymi pomysłami w kuchni. Na warsztatach nie uczy przepisów, a techniki gotowania i umiejętności łączenia składników. Sezonowość, wytrwałość i termometr – to jedne z wątków, o których chef Sebastian Wilczek opowiedział nam w cyklu „Człowiek od kuchni”.

kuron1200
27.02.2020

Jakub Kuroń - kwestionariusz kulinarny

Jakub Kuroń pochodzi z iście kulinarnej rodziny. Od najmłodszych lat interesował się kuchnią, inspirując się tatą Maciejem Kuroniem. Dziś może zawodowo gotować tak, jak lubi. Zarówno dla przyjaciół i rodziny, jak i szerszej grupy odbiorców kateringu dietetycznego. Specjalnie dla nas w cyklu "Człowiek od kuchni" Jakub Kuroń opowiedział o swoich smakach dzieciństwa, najlepszym comfort food i produktach, których nie lubi i nie używa w kuchni.

pasztecik-slider
19.02.2020

Pasztecik szczeciński – regionalny przysmak w kultowym miejscu

Kulinarny symbol Szczecina? Wielu odpowie, że to paprykarz szczeciński, ale rodowici szczecinianie mają w sercu i na języku inne danie. To pasztecik szczeciński – obowiązkowo popijany barszczykiem. Od ponad 50 lat tłumy mieszkańców i turystów odwiedzają bar Pasztecik mieszczący się przy Alei Wojska Polskiego. W menu zaledwie kilka pozycji, ale po jednej wizycie, na pewno tam wrócicie! W cyklu „Smaczne miejsce” polecamy pasztecik szczeciński. W czym tkwi sekret jego smaku?

jak zrobić kluski śląskie
17.02.2020

Jak zrobić kluski śląskie? Proste triki na pyszny obiad

Kluski śląskie to niezbędny element niedzielnego obiadu na Śląsku. Powszechnie uważa się, że jeśli chcecie zjeść dobre kluski śląskie, to tylko tam skąd pochodzą. To prawda, na Śląsku zjemy wspaniałe mięciutkie kluski z dziurką i aromatycznym sosem. Jeśli jednak nie wybieracie się w najbliższym czasie na południe Polski, nie martwcie się. Przygotowaliśmy dla was poradnik, jak zrobić kluski śląskie we własnej kuchni.

Karol Okrasa
05.01.2020

Karol Okrasa: "Po prostu jestem sobą"

Medytuje podczas krojenia cebuli, stresy wyjeżdża na rowerze i czasem zżera go ambicja. W wywiadzie dla magazynu "Gala" Karol Okrasa mówi, że o jego karierze decydowały przypadki, ale dziś nie wyobraża sobie innego życia.

Camastra_3
19.12.2019

Andrea Camastra - kwestionariusz kulinarny

Znają go wszyscy smakosze – w końcu jest szefem kuchni, który zdobył kolejną gwiazdkę Michelin w Polsce. Uhonorowana gwiazdką restauracja Senses jest miejscem nastawionym na całościowe kulinarne doświadczenie. Andrea Camastra dba bowiem o każdy zmysł – nie tylko smak i węch. Dla niego jedzenie jest czymś więcej niż tylko sumą poszczególnych składników, ma przenosić w zupełnie inny świat pełen niesamowitych doznań. W cyklu Człowiek od kuchni pytamy szefa o ulubione dania, kulinarne inspiracje i trendy.

marzannaslider
04.12.2019

Siedlisko Folkloru Marzanna, czyli pyszności na trasie Warszawa-Lublin

Jedzenie w trasie to wyzwanie, które warto wcześniej rozplanować. O ile kanapki czy szybkie przekąski na stacji benzynowej sprawdzą się na krótsze wyprawy, o tyle w trakcie dłuższej podróży samochodem dobrze jest zatrzymać się w miejscu, gdzie zjemy smacznie, chwilę odpoczniemy i będziemy mieć chęć jechać dalej. Na trasie Warszawa-Lublin miejscem zdecydowanie wartym uwagi jest Siedlisko Folkloru Marzanna - podpowiadamy, na które pyszności z menu warto się skusić.