Fleksitarianizm - dieta fleksitariańska

175 przepisów

Fleksitarianizm to kolejny sposób odżywiania, który pozwoli kontrolować, co, w jakiej formie i jak często pojawia się na naszych talerzach. Dieta fleksitariańska to dieta elastyczna, bez znacznych wykluczeń konkretnych składników. Głównymi zasadami, które określa fleksitarianizm jest kontrola spożywanego mięsa i systematyczne zmniejszanie jego ilości. Początkowo od kilku razy w tygodniu do okazjonalnego spożycia 1-2 razy w tygodniu. Dieta fleksitariańska pozwala tak komponować jadłospis, że zawiera zarówno spore ilości sezonowych warzyw i owoców, ale też odpowiednią porcję strączków, kasz, nasion, orzechów - dzięki czemu bilans wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów, jest korzystny dla naszego organizmu. W dodatku fleksitarianizm to smaczne i łatwe do przygotowania przepisy.

Dieta fleksitariańska - praktyczne przepisy

Fleksitarianizm - jedz mniej mięsa

Dieta fleksitariańska to racjonalne menu z założeniem, że czerwone mięso, ryby oraz drób pojawia się w jadłospisie okazjonalnie. W zależności od tego, jaki poziom fleksitarianizmu się zdecydujemy, możemy spożywać mięso od jednego do kilku razy w tygodniu - wliczając w to nie tylko mięso na obiad, ale także mięsne przekąski w trakcie dnia. Fleksitarianizm bazuje na sezonowych produktach, od sprawdzonych dostawców. Liczy się różnorodność przepisów, aby dieta fleksitariańska nie kojarzyła się z ograniczeniami, a ze zbilansowanymi posiłkami

Artykuły powiązane

trendy kulinarne na 2021 rok
19.09.2020

Jak będzie smakował 2021? Kulinarne trendy na nadchodzący rok

Co roku obserwujemy nowe trendy kulinarne. Jedne z nich przyjmują się na stałe, podczas gdy inne są typowo sezonowe. Co będziemy jeść w przyszłym roku? Jakie nowości kulinarne wkroczą na rynek? Czym zaskoczą nas restauracje? Oto prognozy kulinarne na rok 2021.

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!

kinga-paruzel-slider
05.12.2019

Kinga Paruzel: "fleksitarianizm jest dla każdego"

Kinga Paruzel to miłośniczka gotowania, która edukuje i podpowiada, jak przygotowywać wartościowe i kolorowe posiłki. W najnowszej książce "Flexitarianizm" Kinga Paruzel przedstawia, na czym polega dieta fleksitariańska. W rozmowie z nami do cyklu "Człowiek od kuchni" opowiedziała, jak zaczęła się jej kulinarna przygoda z fleksitarianizmem i jakie pyszności znajdziemy w książce.