Pomysły na dania jednogarnkowe

6 kolekcji przepisów

491 przepisów

Dania jednogarnkowe przygotowują się "same", są szybkie, pożywne i bardzo kreatywne. Należy do nich wiele znanych, a nawet tradycyjnych potraw, takich jak bigos, flaki czy leczo. Nie brakuje też przepisów nowych i nowatorskich. Latem z pewnością warto wypróbować lekkie, aromatyczne wegetariańskie dania jednogarnkowe. Zimą z kolei można postawić na gęste potrawki z soczewicą, ciecierzycą lub mięsem, ugotować ich więcej i przez dwa dni cieszyć się gotowym obiadem. Dania jednogarnkowe nie muszą być "alternatywą obiadu" z braku czasu. Mogą być pełnowartościowymi posiłkami. Podpowiadamy, jak je przyrządzić.

Dania jednogarnkowe - przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 30 min.
Kaszotto na lato

Kaszotto z warzywami to pyszne danie, które przygotujesz ekspresowo! Możesz wykorzystać do niego zalegające w lodówce warzywa. Kaszotto to zdrowy i lekki posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad i kolację, a także na piknikową przekąskę. Jest to również dobry pomysł na lunch do pracy. Poznaj nasz przepis na wegetariańskie jednogarnkowe kaszotto z warzywami!

 

mojegotowanie

Kaszotto z warzywami

Pomysły na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe, zwane regionalnie "eintopfami", to bardzo szybki pomysł na pożywny, pyszny obiad. Co więcej, można je przygotować od razu na dwa dni. Do ich przyrządzenia wystarczy spory garnek lub patelnia. Kolejne składniki wrzuca się do nich stopniowo, tak, by powstało jednogarnkowe danie. Szybkie obiady jednogarnkowe znajdują uznanie w niejednym domu.

Wbrew pozorom, dania na jeden garnek to nie tylko specjalne, dość wyszukane przepisy. To także wiele potraw znanych, tradycyjnych lub regionalnych, z polskiej kuchni bądź kuchni świata. Do znanych i lubianych dań jednogarnkowych należą między innymi bigos czy leczo. W jednym garnku przyrządza się flaczki, stanowiące kompletne danie obiadowe. Szybka opcja na obiad prosto z kuchni polskiej to mięsny lub warzywny gulasz, a z kuchni meksykańskiej - chili con carne. Przepisy na potrawy jednogarnkowe stanowią w wielu internetowych magazynach kulinarnych osobny dział.

Dania jednogarnkowe na lato

Dania jednogarnkowe to także dobry sposób na letnie gotowanie, gdy każda godzina spędzona w kuchni stanowi wyzwanie. Przepis na danie jednogarnkowe idealne na upalną pogodę to między innymi garnek warzyw z klopsikami. W składzie dania znajduje się cebula, kapusta, marchewka, seler i ziemniaki. Dodatkiem, który podnosi kaloryczność dania są wołowe klopsiki (w wersji wegetariańskiej klopsiki sojowe lub warzywne). Do tego dania można użyć różnych warzyw, najlepiej sezonowych. Zimą sprawdzą się mrożonki.

Pomysł na danie jednogarnkowe, które będzie dobrze smakowało w największy upał to także risotto przygotowane na różne sposoby. Wśród letnich smaków prym wiedzie cukinia - dodana do risotto zapewni mu wyjątkową lekkość. Warto wypróbować potrawkę szpinakową z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i pieczarek, a także leczo z dodatkiem papryki w różnych kolorach, cebulki i cukinii w dużych kawałkach. Zamiast risotto można także przygotować kaszotto lub pęczotto (z kaszy pęczak).

Świetne dania na lato do przygotowania w jednym garnku lub patelni to także makaron z różnego rodzaju warzywami czy kurczakiem. Jako składniki podnoszące kaloryczność dania warto dodać soczewicy, ciecierzycy, mięsa lub tuńczyka z puszki. Letnie warzywa tworzą wręcz nieskończoną gamę możliwości, jeśli chodzi o komponowanie prostych, szybkich dań.

Lekkie dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe dobrze sprawdzają się też w dietach osób, które chcą zadbać o obniżenie zawartości produktów niezdrowych, a zarazem poprawić pożywność swoich posiłków. Zdrowy obiad jednogarnkowy to między innymi potrawka z kurczaka z dodatkiem warzyw, przygotowana na patelni. Do potrawki z chudej piersi kurczaka można dodać pieczarki, bataty, fasolkę szparagową czy pomidory - wiele zależy od wyobraźni gotującego. Takie lekkie dania w jednym garnku czy patelni mają dodatkowy atut - gotują się właściwie same, w czasie gdy gotujący może zająć się czymś całkiem innym.

Jako lekka alternatywa zwykłego, codziennego obiadu sprawdzają się różnorodne wegetariańskie dania jednogarnkowe. To między innymi różnego rodzaju potrawki z ciecierzycą, które są nie tylko zdrowe i lekkie, ale też bardzo pożywne. Inspiracją z kuchni francuskiej jest ratatouille, czyli danie z różnego rodzaju warzyw, z koniecznym dodatkiem bakłażanów. Warto wypróbować także komosę ryżową, która jest coraz popularniejsza w Polsce i bardzo zdrowa. Świetnie pasuje do dań o meksykańskim klimacie, z kukurydzą i czerwoną fasolą.

Artykuły powiązane

bezy-rozowe
14.02.2020

Rozgrzewające dania i bezy! Rozmawiamy o lutowym numerze "Moje Gotowanie"

Redaktor naczelna magazynu "Moje Gotowanie" Renata Chodorowska razem z redaktor prowadzącą serwis mojegotowanie.pl Magdaleną Pomorską porozmawiały o menu na luty. Jakie warzywa i owoce wybierać? Jaki mięsny specjał podać na przyjęcie w domu? I co pysznego, a zjawiskowego "od serca" zrobić dla drugiej połówki? Posłuchajcie i sprawdźcie przepisy w magazynie!

Malika
14.03.2019

Malika – Gdynia kusi fanów przypraw i kuchni Maghrebu

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz szerszej publiczności dała się poznać jako przebojowa szefowa kuchni - uczestniczka programu kulinarnego „TopChef” - dziś z powodzeniem prowadzi restaurację Malika, której będąc w Gdyni, nie można pominąć. Szefowa kuchni nie kryje swojej pasji do kuchni Maghrebu (regionu północno-zachodniej Afryki) i polskich smaków. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o ulubionych przyprawach, inspiracjach w kuchni i wyjaśnia, dlaczego warto gotować na żywym ogniu.

Kuchnia meksykańska
20.02.2019

Kuchnia meksykańska – tacos i enchiladas w twoim domu

Kuchnia meksykańska to niezwykła mieszanka kulinarnych tradycji rdzennych mieszkańców tego regionu i wpływów przybyszów z Europy. Opiera się przede wszystkim na kukurydzy, różnych odmianach papryki, pomidorach i roślinach strączkowych. W cyklu „Smaczne miejsca” przybliżamy dania, którymi może pochwalić się kuchnia meksykańska.

Curry z dynią i groszkiem
03.11.2018

Proste przepisy na obiad - dania jednogarnkowe

Idealnym przykładem prostych potraw są dania jednogarnkowe. Nie potrzeba do nich wielu naczyń, gdyż niemal wszystko można przygotować w jednym garnku, brytfannie lub głębokiej patelni. Po zjedzonym posiłku pozostaje niewiele do mycia. Minimum pracy, maksimum smaku. W cyklu „Przyjemności na weekend” polecamy proste przepisy na obiad.

Tefal iCompanion
18.10.2018

Z nim nie przypalisz i nie rozgotujesz – idealny kompan w kuchni?

Nawet pasjonaci gotowania nie lubią się przemęczać w kuchni. Niektóre (nudne) czynności może za ciebie wykonać już robot. Takie czasy!

Chili con carne
14.01.2018

Gorący gulasz - najlepszy na chłody! 11 pysznych przepisów

Gęste, gorące i aromatyczne gulasze i dania jednogarnkowe to hity jesienno-zimowej kuchni. Wykorzystaj to, co akurat masz w lodówce i gotuj powoli, aż smaki dobrze się przenikną, mięso zmięknie, a zapach bulgoczącego gulaszu jeszcze bardziej rozbudzi apetyt.