Kuchnia bałkańska

330 przepisów

Kuchnia bałkańska jest tak samo różnorodna, jak sam Półwysep Bałkański. To tam spotykają się różne języki, religie i kultury, naturalne jest więc, że bałkańskie specjały są niezwykle różnorodne. Choć w większości krajów widać wyraźne naleciałości kuchni greckiej, to jednak całym Bałkanom nie sposób odmówić kulinarnego zróżnicowania. Dania kuchni bałkańskiej mogą stanowić interesującą odmianę, zwłaszcza dla osób, które wcześniej nie próbowały tamtejszych przysmaków.

Kuchnia bałkańska — przepisy

Kuchnia bałkańska: tradycyjne potrawy

Kuchnia bałkańska, w swojej tradycyjnej formie, obejmuje dania mięsne, warzywne i z owoców morza. Choć w każdym kraju bałkańskiej wspólnoty występują pewne kulinarne wspólne mianowniki, to jednak należy podkreślić, że wiele dań ma charakter regionalny.

Osoby, które nie wyobrażają sobie pożywnego obiadu bez mięsa, z pewnością zakochają się w cevapi. Pod tą nazwą kryją się niewielkie rulony z wołowiny lub baraniny, opiekane na ruszcie, najczęściej podawane z pitą, cebulą i z ajvar -słynną pastą paprykową paprykowym, przygotowaną z dodatkiem bakłażanów, czosnku i pomidorów.

W roli szybkiej przekąski lub dania śniadaniowego, świetnie sprawdza się przysmak o swojsko brzmiącej nazwie - burek. To nic innego, jak półfrancuskie ciasto z nadzieniem - mięsnym, serowym, warzywnym lub ziemniaczanym.

Kolejny przysmak to pljeskavica - mielony kotlet, składający się z mieszanki różnych mięs, najczęściej - z wieprzowiny, jagnięciny i wołowiny. Podobnie jak w przypadku cevapi, ajvar jest praktycznie obowiązkowym dodatkiem do tego dania.

W wielu krajach bałkańskich, do kanonu tradycyjnych potraw wpisały się faszerowane warzywa, z nadzieniem przygotowanym z mięsa, ryżu i z innych warzyw. W bałkańskich restauracjach, najczęściej można natrafić na faszerowane bakłażany, cukinie i papryki.

Zobacz również: Ajwar - bałkańska pasta paprykowa

Mieszkańcy regionu bałkańskiego szczególnie cenią sobie warzywne pasty. Najpopularniejszymi są pindjur, przygotowany z grillowanej papryki, pomidorów, czosnku i z bakłażanów, oraz lutenica, składająca się z ostrej papryki, pomidorów, czosnku i oliwy z oliwek.

W tradycyjnej kuchni bałkańskiej nie brakuje też dań z owoców morza, zwłaszcza w obszarze Czarnogóry i Chorwacji. Smażone, grillowane lub nadziewane kalmary, krewetki, mule - to lokalne przysmaki, których po prostu trzeba spróbować.

Kuchnia bałkańska: zupy

Kuchnia bałkańska nie pomija także zup. Do najczęściej podawanych należy zupa rybna z warzywami, charakteryzująca się delikatnym i subtelnym smakiem. Niezwykle popularna jest też ajmoht - zupa gulaszowa, przygotowana z wołowiny, cielęciny i z warzyw.

Innym wariantem zupy gulaszowej jest gazdaricin lonac - garnek gospodyni. Ten specjał, przygotowywany z mięsa wieprzowego i indyczego, to bardziej danie jednogarnkowe i zgodnie z tą ideą, mogą do niego trafić najróżniejsze składniki.

Kolejną tradycyjną pozycją jest bijela manestra - zupa ziemniaczana tradycyjnie występująca w formie kleiku, obecnie znacznie rzadsza i z dodatkiem pomidorów.

Miłośnicy bałkańskich smaków koniecznie powinni spróbować supicę, znaną też pod nazwą istarska supa. Jest to zupa bazująca na czerwonym winie, w której macza się opiekany chleb. Tradycyjnie była podawana na wzmocnienie, osobom chorym lub ciężko pracującym. 

Popularnym daniem jest też pasulj, czyli zupa fasolowa. Trudno jest wskazać na oryginalny przepis, bo ze względu na dużą popularność w regionie bałkańskim, pasulj podlega różnym interpretacjom. Najczęściej przygotowywana jest z kiełbasą i przypomina nieco popularną u nas fasolkę po bretońsku. W niektórych krajach, jej obowiązkowym składnikiem są wędzone żeberka.

Kuchnia bałkańska: przyprawy

Kuchnia bałkańska jest niezwykle aromatyczna, za co odpowiadają nie tylko świeże składniki, ale także przyprawy, ochoczo stosowane we wszystkich daniach bałkańskich. W tamtejszych przepisach niepodzielnie rządzi ostra papryka, cząber i czubryca, zielona i czerwona. W kuchni bałkańskiej nie może zabraknąć czosnku i świeżych ziół, w tym także mięty. Do wielu dań dodaje się także przyprawę, stanowiącą mieszankę suszonych warzyw. Zresztą, pochodzi ona właśnie z Bałkanów - z chorwackiego regionu Podravina.