Kuchnia francuska - przepisy na dania

575 przepisów

Kuchnia francuska to kuchnia na której wzorują się niemal wszystkie kuchnie europejskie. Uważana jest za niedościgniony kulinarny ideał. Wielu szefów kuchni właśnie we Francji zdobywa pierwsze kulinarne szlify, szkoląc się u tamtejszych mistrzów kuchni lub uczestnicząc w kursach w prestiżowych szkołach. Kuchnia francuska dzisiaj nadal kusi, zwłaszcza turystów kulinarnych. Każdy region oferuje niezapomniane doznania smakowe, a sama stolica Francji, Paryż, jest miejscem, w którym można zjeść wiele kultowych francuskich dań. Kuchnia francuska wydaje się zwykle trudna i dość skomplikowana, ale nie jest to do końca prawda. Wystarczy nieco wprawy i dobrej jakości składniki, by dania francuskie przygotować we własnej kuchni. Kuchnia francuska jest pyszna!

Kuchnia francuska - przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 60 min.
Gruszka po francusku

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.

mojegotowanie

Gruszki po francusku

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 510 min.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

mojegotowanie

Wołowina z kluskami kładzionymi

Kuchnia francuska – charakterystyczne potrawy

Kuchnia francuska kojarzy nam się przede wszystkim z wyjątkowymi wypiekami. Croissanty, bagietki, brioszki to tylko niektóre z klasyków. Tradycyjne francuskie śniadanie jedzone jest na słodko. Do pieczywa podaje się konfiturę lub krem czekoladowy i kawę. Kuchnia francuska nie istniałaby bez masła. Jest ono podstawą wielu wypieków, wytrawnych i słodkich. Co ciekawe, w sklepach możemy znaleźć także masło solone.

Kuchnia francuska często bywa kojarzona z daniami z jednej strony bardzo wyrafinowanymi, z drugiej jednocześnie nieco tłustymi i ciężkimi. Z czego słynie kuchnia francuska? Potrawy francuskie to między innymi zupy. Popularna jest zwłaszcza francuska zupa cebulowa zapiekana pod pierzynką z sera czy marsylska bouillabaisse, czyli zupa rybna. Francuskie jedzenie to także dania mięsne. Konfitowana kaczka, pieczony kurczak lub rillette, czyli mięsna pasta do chleba smakują wyśmienicie. W kuchni francuskiej znajdziemy różnego rodzaju zapiekanki i tarty, w tym quiche w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Francja jest również ojczyzną sufletów i kontrowersyjnego specjału jaki jest otłuszczona gęsia wątroba, czyli foie gras.

Kuchnia francuska to też desery. W tej kwestii Francuzi nie mają sobie równych. Kolorowe makaroniki przegryzają tartą tatin, a prawdziwym przysmakiem są crepes, czyli naleśniki. Najsłynniejsze to oczywiście crepes Suzette, naleśniki z karmelizowanym cukrem i likierem pomarańczowym.

- Myślę, że najważniejszą zasadą kuchni francuskiej jest dbałość o produkt. Wielu kucharzy ucząc się gotowania zaczyna właśnie od kuchni francuskiej. Wiele zasad i technik, z których wszyscy korzystamy, pochodzi właśnie z Francji.  – mówi Maciej Majewski, szef kuchni warszawskiej La Brasserie Moderne, który w swoich daniach łączy wpływy francuskie z kuchnią polską.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak to działa, że Francuzi, którzy tak dużo jedzą, nadal są narodem stosunkowo szczupłym? Otóż dietetycy szukają przyczyn tego stanu rzeczy w celebrowaniu posiłku. Każdy francuski posiłek trwa długo, dania jedzone są powoli. Poza tym Francuzi zawsze jedzą w towarzystwie, rozmawiając i śmiejąc się. To sprawia, że nawet bardzo kaloryczny posiłek nie wpływa negatywnie na ich zdrowie i wagę. Francuska sztuka ucztowania została nawet wpisana na listę dziedzictwa niematerialnego UNESCO.

Nie można zapominać, że kuchnia francuska to także kuchnia poszczególnych regionów. Kuchnia Prowansji to zupełnie inne dania i produkty niż w kuchni Bretanii czy Normandii. Ta różnorodność sprawia, że tak jak w przypadku Włoch, Francja może stać się naszą destynacją kulinarną wiele razy. Podczas każdej podróży z pewnością odkryjemy zupełnie nowe, nieznane nam wcześniej smaki.

- Swoją przygodę z kuchnią francuską zacznijmy od podróży. Podróże nie tylko kształcą, ale i inspirują. Muszę przyznać, że dla mnie takim odkryciem była kuchnia Nicei, czyli kuchnia prowansalska. Na pewno też pyszna jest kuchnia alzacka, troszkę cięższa, przypominająca kuchnię polską. Tam mamy na przykład choucroute garnie, czyli potrawę z kapusty podawaną z ziemniakami, która bardzo przypomina nasz bigos. Inna rzecz to nasze kluski kładzione – tam z kolei są spatzle. Bardzo ciekawe smaki – mówi Majewski.

Kuchnia francuska – ojczyzna bistra

Kuchnia francuska najczęściej jest utożsamiana z eleganckimi, wyrafinowanymi restauracjami. W takim lokalu możemy spodziewać się białych wykrochmalonych obrusów, kelnerów w formalnych strojach i elegancko ubranych gości. Tymczasem francuska gastronomia na przestrzeni lat mocno się zmieniła. Coraz silniejszy jest w niej nurt tzw. bistronomii. Co ciekawe, to sami francuscy szefowie kuchni dostrzegli potrzebę zmiany i zaczęli tworzyć miejsca mniej formalne. Dzisiaj niemal w każdym mieście we Francji znajdziemy małe, przytulne bistra z prostą i krótką kartą, opartą na lokalnych i sezonowych składnikach. Możemy odwiedzać je bez rezerwacji w zwykłym t-shircie i dżinsach. Taka chce być nowa kuchnia francuska – bezpretensjonalna i bliska zwykłemu człowiekowi.  W takim otoczeniu dania kuchni francuskiej smakują najlepiej.

- Kuchnia francuska współcześnie tak jak każda podlega wielu wpływom. Bardzo silne są wpływy azjatyckie. Jedna z najlepszych restauracji z przewodnika Michelin prowadzona jest przez Japończyka – opowiada Majewski.

Przewodnik Michelin, który wywodzi się z Francji, co roku nagradza gwiazdkami najlepsze restauracje na całym świecie. Sztuką jest zarówno zdobycie gwiazdki (można zdobyć maksymalnie trzy), jak i jej utrzymanie. Oprócz gwiazdek dla najlepszych, Michelin przyznaje także wyróżnienia m.in. za świetną obsługę czy dobry stosunek jakości do ceny. Co ciekawe, w ciągu kilku ostatnich lat, przewodnik otwiera się na inne formy lokali gastronomicznych. Wcześniej panowało przekonanie, że inspektorzy faworyzują restauracje we francuskim stylu, czyli formalne i eleganckie. Tymczasem ostatnio gwiazdki zdobywają zarówno bistra, jak i np. azjatyckie budki ze street foodem.

Kuchnia francuska – wielkie nazwiska

Kuchnia francuska nie wyglądałaby dziś tak jak wygląda, gdyby nie jej wielcy mistrzowie. August Escoffier czy Marie-Antoine Careme to znane postaci w historii kulinariów. Wprowadzali na światowe stoły kultowe dania, ale i zasady gotowania. Współcześni szefowie francuscy również wpływali na swoich kolegów z innych krajów. Kuchnia francuska nie wyglądałaby dziś tak jak wygląda, gdyby nie Paul Bocuse, który był jednym z pierwszych kucharzy gotujących w duchu nouvelle cuisine. Nowa kuchnia francuska miała być lżejsza, bazować na świeżych składnikach, a przez to mniej kaloryczna. Taki styl gotowania kontynuowali m.in. Joel Robuchon i Alain Ducasse.

- Kuchnia francuska przez lata mocno ewoluowała. Kucharze nadają jej dzisiaj dużej lekkości. Zamiast smażenia i duszenia, wiele potraw się gotuje, często w niskich temperaturach. To umożliwia wydobycie pełnego smaku poszczególnych składników bez dodawania nadmiaru przypraw czy masła – wyjaśnia Maciej Majewski.

Artykuły powiązane

david gaboriaud kwadrat
28.09.2020

Francja na talerzu. David Gaboriaud o tym, jak odtworzyć francuskie smaki w polskich kuchniach

Pół Polak, pół Francuz, a przede wszystkim miłośnik gotowania i celebrowania jedzenia. David Gaboriaud to kucharz i podróżnik, który wychował się w Paryżu, ale od 12 lat mieszka w Polsce, przez co kulinarne tradycje obu narodów nie mają przed nim tajemnic. Prowadzi warsztaty i programy kulinarne, podczas których zaraża pasją do gotowania. W swojej kuchni łączy tradycje i smaki, tworząc apetyczną polsko-francuską mieszankę.

Francuski ratatouille, czyli przepis na zapiekankę warzywną
25.08.2020

Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Gdy trwa sezon na dorodne cukinie, bakłażany i pomidory, a w pamięci mamy film "Ratatuj" z utalentowanym kulinarnie szczurkiem, to bez dwóch zdań czas na przygotowanie ratatouillle, czyli klasycznej zapiekanki kuchni francuskiej. W czym tkwi jej sekret i dlaczego właśnie ją przygotował kucharz? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

ratatouille-gaja-suchocka
18.08.2020

Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille

MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!

kolacja-slider
09.02.2020

Romantyczna kolacja we dwoje. Z tymi przepisami się uda!

Czy randka może zacząć się w kuchni? Zdecydowanie tak! Wystarczy kilka chwil i dobry przepis, aby powstała szybka kolacja dla dwojga. Idealna na Walentynki lub inną specjalną, romantyczną okazję. A jeśli łączy Was pasja do gotowania, to tym bardziej kolacja we dwoje może być wspólnym dziełem. Sprawdźcie, jaki przepis na romantyczną kolację będzie dobry dla Was i o czym warto pamiętać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.

200107MASTERCHEFJUNIOR024
30.01.2020

Michel Moran – kwestionariusz kulinarny

Roześmiany Francuz, którego znamy z telewizyjnych programów kulinarnych. Ale nie tylko. Michel Moran poza jurorowaniem w programie MasterChef i MasterChef Junior prowadzi swoją restaurację z klasyczną kuchnią francuską. Nam zdradza, jakie smaki pamięta z dzieciństwa, kto go inspiruje i jaki kuchenny gadżet lubi najbardziej.

Francuskie pieczywo
02.10.2019

Francuskie pieczywo, czyli najlepsze piekarnie w Paryżu

Idealnie maślany croissant czy doskonale chrupiące pain au chocolat, czyli bułeczki z francuskiego ciasta z czekoladą? Stolica Francji obfituje w smaczne miejsca, gdzie możemy spróbować pieczywa o poranku, jak i słodkich propozycji popołudniu. Gdzie można odurzyć się już samym zapachem świeżo pieczonego chleba na zakwasie, a gdzie kupić najlepszą bagietkę? Eksperci French Touch podpowiadają kilka interesujących adresów w Paryżu, gdzie skosztujecie najlepszych francuskich wypieków.

Naleśniki - galeria przepisów
24.02.2019

Naleśniki amerykańskie czy francuskie crepes suzette?

Naleśniki to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw świata. Istnieje wiele rodzajów ciasta naleśnikowego i jeszcze więcej pomysłów na smakowite dodatki, z którymi jest serwowane. W cyklu „Przy wspólnym stole” przybliżamy historię naleśników z różnych krańców świata.

Ciasto francuskie
29.12.2018

Ciasto francuskie – domowe czy ze sklepu?

Ciasto francuskie składające się z wielu warstw cienkich „listków” cieszy się ogromną popularnością, ponieważ można z niego przyrządzać zarówno słodkie, jak i wytrawne przysmaki. Co warto o nim wiedzieć? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

Podróż na sto stóp
28.12.2018

Smakowita Podróż na sto stóp i przepisy na francuskie sosy

Francuska kuchnia uwodzi smakami, elegancją i tradycją, która przemawia również w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Film "Podróż na sto stóp" zabiera nas na francuską prowincję, gdzie spotkają się drogi Madame Mallory, dla której wyborna kuchnia francuska i gwiazdki Michelin to świętość życia, z rodziną Hassana z kuchnią indyjską w sercu i apetytem na europejskie smaki. Dlaczego warto obejrzeć ten film i jakie przepisy można wynieść z seansu? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie"

David Gaboriaud
13.09.2018

David Gaboriaud - jego kuchnia francuska i polskie smaczki

Od dekady smakuje polską kuchnię, nie zapominając o rodzimej kuchni francuskiej. David Gaboriaud w pyszny sposób opowiada o jedzeniu, swoich inspiracjach i zachęca do odkrywania, co skrywa w sobie kuchnia francuska, jakiej nie znają Polacy. Francuski kucharz na polskiej ziemi, czyli David Gaboriaud, w naszym cyklu „Człowiek od kuchni”.