Muffiny na słono mają wielu entuzjastów, a wariacji na ich temat jest bez liku. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, dlatego do pomocy możemy zaprosić nasze pociechy. Dla starszych dzieci samodzielne pieczenie może być nie lada gratką. Możemy zrobić je z tego, co każdy z nas ma w swojej kuchni. Podstawą są bowiem trzy proste składniki: mąka, olej i proszek do pieczenia. Czym je wypełnić? Kiedy warto je podać? Poniżej przedstawiamy sprawdzone pomysły na muffiny na słono.
Pomysły na wytrawne muffiny śniadaniowe:
Muffiny na słono to idealna propozycja na urozmaicenie śniadania dla dzieci i dorosłych, gdy kanapka z masłem i wędliną stała się już nudna. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowych dodatków. Codziennie możemy serwować je w inny sposób, dzięki czemu na talerzu nie grozi nam nuda. Warto przygotować je z dodatkiem:
- żółtego sera,
- szynki,
- salami,
- polędwicy z indyka,
- bekonu.
Jeżeli jesteśmy zwolennikami kuchni zero waste, możemy np. mięso zastąpić warzywami, które zostały nam po wczorajszej kolacji, a nieco czerstwy chleb, na który nie mamy pomysłu, łatwo wykorzystać do wytrawnych muffin chlebowych. Mamy też coś dla miłośników jajecznicy, polecamy to danie w nieco odświeżonej wersji:
- muffiny z bekonem, podawane z sadzonym jajkiem na wierzchu,
- muffinki jajeczne, pełne pomidorków koktajlowych i papryki.
Możemy z powodzeniem zabrać je na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Są niewielkie, jednak bardzo sycące, będą więc świetnym urozmaiceniem zawartości naszych lunchboxów. Możemy w nich przemycić warzywa dla naszych niejadków, proponując:
- medaliony warzywne, pełne wartościowych brokułów,
- pożywne muffiny ze szpinakiem.
Pomysłów na farsz jest wiele, możemy go wzbogacić o wszelkiego rodzaju świeże warzywa sezonowe. W sezonie letnim świetnym dodatkiem będą np. szparagi, por i bób, zaś jesienią sprawdzą się m.in. dynia, brokuł lub bakłażan. Zimą też nie musimy się ograniczać, ponieważ możemy sięgnąć po warzywa mrożone – wszystko zależy od naszej wyobraźni i preferencji kulinarnych.
Muffiny - efektowne przekąski, które zaskoczą gości
Muffiny wytrawne sprawdzą się jako efektowna imprezowa przystawka podczas sylwestra, karnawału, a nawet urodzin. Podane z burakiem i kozim serem lub fetą i orzechami włoskimi urozmaicą niejedno przyjęcie. Świetnie zastąpią popcorn na wieczornym seansie filmowym. A jeśli zastanawiacie się, co upiec dzieciom na szkolny kiermasz, to słone muffiny z pewnością zrobią wrażenie. Warto sięgnąć również po receptury inspirowane kuchnią włoską. Co powiecie na muffiny zamiast pizzy albo makaronu? Te dania zadowolą każdego. Dlatego polecamy nasze wypróbowane przepisy:
- muffinki pizzowe na cieście drożdżowym, które wręcz zachęcają do zabawy dodatkami i stworzenia hawajskiej wersji albo z prosciutto crudo w zaskakującej odsłonie,
- muffiny jak spaghetti bolognese, czyli słynny makaron w pomidorach, tym razem w wersji z piekarnika.
Muffiny na wytrawnie zawsze sprawdzą się jako ekspresowa przekąska, kiedy do imprezy pozostało niewiele czasu, a chcemy zaskoczyć naszych gości niebanalną przystawką. Jeśli jednak mamy więcej czasu, możemy zaproponować tartaletki – bardziej elegancką formę na bazie ciasta kruchego lub francuskiego. Możemy wypełnić je hummusem, pieczonymi warzywami lub pastą rybną – jest z czego wybierać. Koniecznie wypróbujcie:
- tartaletki z kurkami, wypełnione aromatycznymi grzybami,
- tartaletki ze szpinakiem,
- tartaletki z gruszkami i serem pleśniowym.
Z czym podawać wytrawne muffiny?
Bez względu na to, która z propozycji znajdzie się na naszym stole, warto pamiętać o tym, by nasze wypieki cieszyły również oczy. Jak udekorować muffiny wytrawne? Możemy podać je ze świeżymi warzywami i ziołami, sprawdzą się:
- pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół,
- świeże ogórki,
- listki bazylii,
- natka pietruszki
- rukola.
Wśród naszych gości na pewno znajdą się też tacy, którzy zdecydowanie częściej sięgają po słodkości. Dlatego warto przełamać słone smaki słodkimi dodatkami, np. owocami i konfiturami. Takie połączenia będą świetnym urozmaiceniem naszych przekąsek. Dobrym pomysłem będzie:
- konfitura żurawinowa,
- owoc granatu,
- pokrojona w ósemki figa,
- winogrona.
Jako efektowna dekoracja, ale i dopełnienie wytrawnych muffin, dobrze będą pasować wszelkiego rodzaju pasty warzywne i twarożki smakowe, pełne aromatycznych ziół. Dzięki temu nasze przekąski zyskają świeży smak. Doskonale sprawdzi się:
- ekspresowa pasta z łososia,
- pasta z makreli,
- pasta jajeczna,
- pasta z kurczaka,
- twarożek z rzodkiewką i ogórkiem.
Wśród propozycji znajdzie się też coś dla zwolenników kuchni wege:
Podczas przygotowania dekoracji do naszych muffin wytrawnych, warto pomyśleć o kolorowych i smacznych dipach. Odrywane kawałki ciasta, maczane w gęstych i aromatycznych sosach, z pewnością zachwycą naszych gości. Szczególnie polecamy: