Smak i styl

Antoni-Porowski-fot. GettyImages-2
04.06.2020

Antoni Porowski – Kanadyjczyk z polskim smakiem

Antoni Porowski to Kanadyjczyk o polskich korzeniach, który o polskim jedzeniu mówi z największą czułością. Pasjonat kulinariów, który w programie „Porady Różowej Brygady” (ang. Queer Eye) podpowiada uczestnikom jak zdrowo, smacznie i prosto gotować. W cyklu „Człowiek od kuchni” przedstawiamy kulinarną drogę Antoniego Porowskiego.

Beza wg przepisu Katarzyny Nowakowskiej autorski książki "Skandal"
03.06.2020

Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy

Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".

serslider-min
03.06.2020

Ser szwajcarski pod lupą

Jeden z symboli tego alpejskiego kraju, w którym wytwarza się blisko pół tysiąca gatunków sera. Największą sławę na całym świecie zdobyły Emmentaler i Gruyère. Ser posiada nawet swoje międzynarodowe święto przypadające 4 czerwca. Zanim kupimy ser szwajcarski, co warto o nim wiedzieć? Podpowiadamy w naszym praktycznym poradniku.

dania-z-cukinii-min
02.06.2020

Dania z cukinii - 7 przepisów na cukinię na obiad i przekąski

Cukinia to wspaniałe warzywo. Daje nam mnóstwo możliwości w kuchni - dania z cukinii mogą być zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Lubimy ją za delikatny, świeży smak i chrupiąca konsystencję. Możemy jeść cukinię na surowo, ale też dodawać ją do potrawek, sałatek czy makaronów. W każdej postaci jest pyszna. Sprawdźcie nasze pomysły na potrawy z cukinii!

dzien-dziecka-min
01.06.2020

MasterChef na Dzień Dziecka. Spytaliśmy uczestników o ulubione dania!

Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. Dań, które sprawiają, że czujemy się komfortowo i bezpiecznie. Z okazji Dnia Dziecka zapytaliśmy uczestników programu MasterChef Junior i MasterChef o to, jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem i co najbardziej lubią jeść. Sprawdźcie, co nam zdradzili – ich odpowiedzi nieraz was zaskoczą!

cebula
01.06.2020

Kapuśniak, rosół i reszta. Najlepsze przepisy na domowe zupy

Nic tak nie rozgrzewa, nie krzepi, nie poprawia samopoczucia jak talerz gorącej zupy - kapuśniak, rosół, pomidorowa i ogórkowa należą do najbardziej lubianych. Oto sprawdzone przepisy dla poszukujących odmiany. Zupy są proste - udają się nawet początkującym!

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Restauracja Syrenka w Ustce
30.05.2020

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Oto Restauracja Syrenka w Ustce

Kuchenne Rewolucje goszczą na antenie TVN od 10 lat. W tym czasie Magda Gessler pomogła setkom restauratorów, zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji ciągnie się od wschodu do zachodu Polski. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Tym razem przybliżamy restaurację Syrenka w Ustce.

Fotografia kulinarna
30.05.2020

Fotografia kulinarna w praktyce. Radzi Karola w pixelach

Jak robić apetyczne zdjęcia potrawom? To pytanie zadanie sobie wielu fanów pyszności i gotowania. Przybliżamy odpowiedź wraz z ekspertami od fotografii kulinarnej! Czas na kolejną odsłonę "Fotografia kulinarna w praktyce", a tym razem swoimi trikami i doświadczeniem z fotografią dzieli się z nami Karolina Rutkowska, czyli Karola w pixelach.

Jak gotować fasolkęszparagową
30.05.2020

Jak gotować fasolkę szparagową

Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie pojawia się zanim na dobre zacznie się sezon na te pyszności. Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych i jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz tego jest bogata w białko i witaminy, dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Ma też niewiele kalorii, mogą ją więc jeść osoby dbające o sylwetkę. Na bazarku możemy znaleźć zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. W tym artykule dowiesz się czym one się różnią, a także jak gotować fasolkę szparagową, by czerpać z niej to, co najlepsze i cieszyć się smakiem. Podpowiemy wam również, z czym najlepiej podawać fasolkę szparagową.

roberts-sowa
29.05.2020

Robert Sowa zaprasza do N31. W zespole nowy szef kuchni!

Robert Sowa po kilkumiesięcznym lockdownie otworzył ponownie swoją restaurację N31 mieszczącą się przy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Powrót to nie tylko smaczne zmiany w karcie menu, ale także powiew świeżości w zespole restauracji. Za sterami w kuchni staje szef kuchni Tomek Karolak. Czym zaskoczy smakoszy odwiedzających N31? Podpytaliśmy! Szczegóły poniżej.