Rumiane, chrupiące rogaliki z jabłkami, czekoladą czy dżemem to coś pysznego, ale wcale nie muszą być zawsze na słodko. Tomasz Strzelczyk podaje je w wersji wytrawnej i w takim wydaniu smakują równie genialnie. Wbrew pozorom wcale nie farsz jest tu najważniejszy, bo sekretem smaku całego dania jest wyjątkowe ciasto. Zobaczcie, jak je zrobić i koniecznie spróbujcie. 

Jak robić rogaliki wytrawne? Sposób Tomasza Strzelczyka

Zdecydowanie najpopularniejszym przepisem są rogaliki z ciasta francuskiego lub kruchego, jednak Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube jeszcze ciekawszą opcję. Ulubiony kucharz internautów przygotowuje ciasto na bazie twarogu, jajka, kefiru, masła oraz mąki. Do tego trzeba dodać jeszcze tylko sól i trochę proszku do pieczenia, aby rogaliki twarogowe miały zdecydowany smak i pięknie wyrosły podczas pieczenia.

rogaliki przepis

Źródło: Getty/iStock

Wytrawne rogaliki serowe - dodatki

Tak przygotowaną masę trzeba już tylko rozwałkować, pokroić w trójkąty i nafaszerować ulubionymi dodatkami, a w tej roli Strzelczyk wykorzystuje ser żółty i szynkę, czyli coś, co wszyscy zazwyczaj mamy w swoich lodówkach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć wszelkich innych składników, na jakie tylko macie ochotę. Świetnie sprawdzi się tu szpinak, suszone pomidory, czarne i zielone oliwki, czy podsmażone pieczarki z cebulką. Możliwości jest całe mnóstwo i możecie dorzucić tu wszystko to, co akurat macie pod ręką.

Zobaczcie dokładny przepis na rogaliki z twarogu i sami spróbujcie jakie to proste i pyszne.

Rogaliki serowe z szynką - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 150 g twarogu,
  • 250 g mąki + trochę do podsypywania,
  • 80 g masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki kefiru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 6 plastrów ulubionej szynki,
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania.

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnuszku. W międzyczasie w dużej misce mieszamy twaróg, 1 jajko, kefir, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy płynne masło i wszystko mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy w dłoniach, a następnie podsypujemy blat mąką i wałkujemy masę na kształt koła. Teraz dzielimy koło na pół, a następnie każdą z połówek kroimy w równe trójkąty. 

Na każdy trójkącik nakładamy plasterki szynki i starty ser, a następnie zwijamy całość od szerszego brzegu do końcówki, tworząc kształt rogala. Na koniec dokładnie sklejamy brzegi, aby ser nie wypływał podczas pieczenia.

Tak przygotowane serowe rogaliki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Całość posypujemy solą i opcjonalnie czarnuszką, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA