Poradnik gotowania

Kurczak pieczony
20.09.2020

Drób czy podróbka? Jak wybrać mięso wysokiej jakości?

Gdzie kupić dobry drób i jak go przygotować? Jak upiec kurczaka, żeby był soczysty? Jakie staropolskie smaki warto wykorzystywać w nowoczesnej kuchni? O tym wszystkim rozmawialiśmy z Sebastianem Krauzowiczem, jednym z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni w Polsce i trenerem kulinarnej kadry Polski Ogólnego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

drób po włosku
16.09.2020

Dania z drobiu na włoską nutę, czyli Cristina Catese o swoich patentach na kurczaka i indyka

Charyzmatyczna Szefowa Kuchni, rodowita rzymianka Cristina Catese, w swoich przepisach pokazuje, że w kuchni słonecznej Italii liczy się przede wszystkim dobry produkt. W rozmowie z nami opowiedziała o tym, jak wybierać dobrej jakości mięso oraz zdradziła włoskie patenty na kurczaka.

Drugie śniadanie do szkoły
01.09.2020

Drugie śniadanie do szkoły - dla młodszych i starszych dzieci

Drugie śniadanie do szkoły powinno być jedną ze smaczniejszych chwil dnia. I nie musi być wyzwaniem dla rodzica - pyszne i wartościowe drugie śniadanie do szkoły można zrobić w kilka chwil. Wystarczy kilka produktów, najlepiej sezonowych, i kilka chwil przygotowania, aby powstało zdrowe śniadanie do szkoły. Bo jak się okazuje - pomysłów nie brakuje. Sprawdźcie, co na śniadanie do szkoły mogą zabrać najmłodsi i starsi amatorzy dobrych smaków.

Woda do gotowania - sposób na galaretki
28.08.2020

Woda do gotowania - 3 przepisy, w których jakość wody jest najważniejsza

Woda do gotowania to podstawa wielu przepisów. Baza domowych zup, podstawa ulubionej herbaty czy składnik do deserów i i ciast z galaretką. Jednym z najbardziej ekologicznych sposobów na wykorzystywanie w kuchni jakościowej wody do gotowania będzie filtr podzlewowy. Planując kuchnię lub jej remont, warto wziąć pod uwagę takie rozwiązanie. Poniżej szczegóły.

Na czym najlepiej smażyć
17.08.2020

Na czym najlepiej smażyć - oliwa, olej, a może margaryna?

Czy smażyć można tylko na oleju, a oliwy używać wyłącznie do sałatek? O jakich zasadach warto pamiętać, jeśli chcemy smażyć na margarynie? Uporządkujmy wiedzę na temat tych tłuszczów, by potrawy z ich dodatkiem były smaczne i zdrowe.

beza
11.08.2020

Jak zrobić bezy? Niezawodne sposoby na udany wypiek

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!

drozdze-slider
04.08.2020

Drożdże suche, świeże czy domowe. Mamy niezawodny przelicznik drożdży instant!

Drożdże to nieodłączny element dobrze znanych z babci kuchni drożdżówek. Obecnie do wyboru mamy drożdże instant i drożdże świeże. Jednak czy lepiej wybrać drożdże suche? A może świeże drożdże to bardziej wartościowy wybór? Z pewnością stosując drożdże suche należy mieć odpowiedni przelicznik. O zaletach obu opowiada dziennikarka kulinarna Renata Chodorowska.

tempura-slider
29.07.2020

Tempura – sztuka przygotowania dań

Tempura to coś, co skradnie wasze serca. Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

Patelnia — niezbędny sprzęt w kuchni
24.07.2020

5 niezbędnych rzeczy w kuchni — dla singla, studenta i kuchennego amatora

Są wśród nas doświadczeni mistrzowie kuchni, którzy wiedzą, jakiego noża i deski użyć w zależności od produktu, a są również amatorzy, którzy dopiero rozpoczynają samodzielne życie w kuchni. Kiedy zamieszkujemy oddzielnie, spotykamy pytanie: jakie rzeczy warto mieć w kuchni? Odpowiadamy w przeglądzie pięciu niezbędników w kuchni, które przydadzą się zarówno amatorowi, jak i studentowi.

Naleśniki
29.06.2020

Naleśniki — jaką mąkę i dodatki wybrać, aby zmniejszyć ich kaloryczność

Naleśniki na mące gryczanej, ryżowej, żytniej, kukurydzianej – istnieje ogromna ilość odmian tych placków. One się różnią kolorem i kształtem, rozmiarem i składnikami, grubością i właściwościami. Tak polubiliśmy to proste i szybkie w przygotowaniu danie, że często nie chcemy zrezygnować z pysznych naleśników nawet podczas odchudzania oraz liczenia kalorii. Radzimy, jak zmniejszyć kaloryczność placków naleśnikowych.