Poradnik gotowania

Jak gotować fasolkęszparagową
30.05.2020

Jak gotować fasolkę szparagową

Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie pojawia się zanim na dobre zacznie się sezon na te pyszności. Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych i jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz tego jest bogata w białko i witaminy, dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Ma też niewiele kalorii, mogą ją więc jeść osoby dbające o sylwetkę. Na bazarku możemy znaleźć zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. W tym artykule dowiesz się czym one się różnią, a także jak gotować fasolkę szparagową, by czerpać z niej to, co najlepsze i cieszyć się smakiem. Podpowiemy wam również, z czym najlepiej podawać fasolkę szparagową.

jaksmazyc-slider
27.05.2020

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

Jak obrać awokado?
22.05.2020

Jak szybko obrać awokado?

Jak obrać awokado? – często pada to pytanie, kiedy mamy do czynienia z tym egzotycznym owocem. Awokado często pojawia się na Instagramie i w daniach drogich restauracji. Do swoich przepisów na śniadania awokado włączają kulinarni blogerzy i serwisy. Możemy się zastanawiać: czy to nie przesada, że jest ono praktycznie wszędzie? Opowiemy dalej o cennych właściwościach i jak szybko obrać awokado.

Jak obrać ananasa
17.05.2020

Jak obrać ananasa – praktyczny poradnik

Jak obrać ananasa? To pytanie zadaje sobie wiele osób, kiedy mijając kolejne sklepowe półki, natykają się na ten dorodny owoc. Niestety większość z nich rezygnuje z zakupu ananasa, gdyż panuje przekonanie, że obranie go jest skomplikowane i czasochłonne. Przyznaj się czy Ty też należysz do tej grupy? Poznaj nasze wskazówki na obieranie ananasa, by móc wreszcie cieszyć się pełnią jego smaku i dobroczynnymi właściwościami!

iStock-hummus- (1)
13.05.2020

Jak zrobić hummus? Oto niezawodny sposób

Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną, powróciliśmy do roślin strączkowych. Hummus – pasta z ciecierzycy na dobre zagościła na sklepowych półkach i restauracyjnym menu. Hummus możecie zastosować, jako smarowidło do pieczywa albo podać do gorącej pity. Przyda się również, jako wytrawne nadzienie do naleśników. Albo najprostsza przekąska do podjadania wraz z pokrojonymi marchewkami. Oto nasz niezawodny przepis na hummus.

pancake cereal-min
11.05.2020

Pancake cereal – jak zrobić mini naleśniki?

Co chwila w mediach społecznościowych pojawiają się nowe kulinarne mody. Mieliśmy już piankową kawę po koreańsku, czyli dalgona coffee, nie tak dawno pisaliśmy też o jej herbacianym odpowiedniku, czyli dalgona matcha. Hitem są też focaccie udekorowane warzywami. Nadszedł czas na… pankejkowe płatki śniadaniowe.

domowy chleb
09.05.2020

Domowa piekarnia. Jak upiec chleb w domu?

Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba. Chociaż piekarnie codziennie kuszą nas gorącym pieczywem, najlepiej smakuje chleb upieczony własnoręcznie. Wypiek domowego chleba to tradycja, która w ostatnim czasie wróciła do łask. Jeśli wydawało ci się, że pieczenie chleba to trudna sztuka, to ten tekst rozwieje wszelkie twoje wątpliwości. Poznaj wszystkie tajniki domowego pieczenia i dowiedz się jak upiec chleb krok po kroku.

beza
08.05.2020

Jak zrobić bezy – poradnik dla każdego

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!

Naleśniki
05.05.2020

Naleśniki — jaką mąkę i dodatki wybrać, aby zmniejszyć ich kaloryczność

Naleśniki na mące gryczanej, ryżowej, żytniej, kukurydzianej – istnieje ogromna ilość odmian tych placków. One się różnią kolorem i kształtem, rozmiarem i składnikami, grubością i właściwościami. Tak polubiliśmy to proste i szybkie w przygotowaniu danie, że często nie chcemy zrezygnować z pysznych naleśników nawet podczas odchudzania oraz liczenia kalorii. Radzimy, jak zmniejszyć kaloryczność placków naleśnikowych.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.