Lemoniada cytrusowo-bazyliowa

Nic nie chłodzi latem tak dobrze jak lemoniada - dodajcie do niej cytrusy i zioła.

Dodany przez:

Zimne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 5 łyżek miodu
  • 1 l wody
  • 1/4 szklanki świeżych listków bazylii
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • kostki lodu
  • cytryna
  • pomarańcza

Przygotowanie

  1. Miód rozpuszczamy w paru łyżkach letniej wody, następnie mieszamy w wysokim dzbanku z pozostałą zimną.
  2. Listki bazylii zalewamy w szklance sokami z cytryny i pomarańczy, ugniatamy trochę drewnianą łyżką, aby puściły sok, wlewamy do dzbanka.
  3. Dorzucamy kostki lodu oraz plasterki cytryny i pomarańczy.
  4. Autor: Joanna Woyda
Lemoniada cytryny bazylia pomarańcza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze