Gulasz szegedyński

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1 godzina 35 minut Porcja: 550 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Gulasz szegedyński

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
550 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 60 dag karkówki
  • 30 dag cebuli
  • ząbek czosnku
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • łyżeczka kminku
  • łyżka papryki w proszku
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 1/4 l bulionu mięsnego
  • czerwona papryka
  • 10 dag kwaśnej śmietany
  • 40 dag ziemniaków
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso. Zdjąć je z patelni i na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę i czosnek. Kapustę pokroić, dodać do cebuli, przyprawić kminkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką w proszku. Włożyć mięso, pastę pomidorową, zalać bulionem i wymieszać.
  3. Przykryć i gotować na małym ogniu 1 i 1/2 godz. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, gotować jeszcze około 5 min.
  4. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Gulasz z ziemniakami nałożyć do misek, na wierzchu położyć kleks kwaśnej śmietany.
mięso obiad ziemniaki gulasz karkówka kapusta kiszona gulasz szegedyński
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze