Gulasz węgierski

Przygotowanie: 25 min Duszenie: 1 godz. Porcja: 390 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Gulasz węgierski

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
390 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.63 z 8 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 60 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
  • 3 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • łyżka ostrej papryki w proszku
  • 3 strąki zielonej papryki
  • ząbek czosnku
  • ok. 3/4 szklanki rosołu
  • 2 pomidory
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu.
  2. Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki.
  5. Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut.
wieprzowina mięso obiad Papryka gulasz na ostro węgierskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze