Gulasz segedyński

Ocena:

4.42 (164)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gulasz segedyński, zwany też Szegedinerem, to danie rodem z Budapesztu, które stało się już popularne na całym świecie. Nic dziwnego, bo ten aromatyczny sos, z rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa, to idealny wybór na obiad. Jak zrobić ten przysmak? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i przetestujcie go w swoich kuchniach!

Składniki:

  • łopatka  800 g

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • czerwona papryka  2 szt.

  • bulion wołowy  1 l

  • kapusta kiszona  500 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • koncentrat pomidorowy  3 łyżki stołowe

  • papryka ostra  1 łyżka stołowa

  • słodka papryka  2 łyżki stołowe

  • pieprz kajeński (mielony)  1 szczypta

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • śmietana  4 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • olej  4 łyżki stołowe

Gulasz segedyński - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 2-cm kostkę. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Z papryk usuwamy szypułki i wydrążamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w dużą kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Partiami obsmażamy mięso, odstawiamy. 

    smazenie-mięsa
  • Krok 2:

    Gotowanie gulaszu: W garnku rozgrzewamy pozostały olej. Wkładamy pokrojone cebulę, czosnek i paprykę, smażymy ok. 5 minut, aż nabiorą złotego koloru. Dodajemy podsmażone mięso i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy bulionem. 

    gulasz
  • Krok 3:

    Doprawianie: Kapustę osączamy, kroimy w krótsze paski. Dodajemy do gulaszu, mieszamy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie doprawiamy mielonymi paprykami oraz pieprzem cayenne do smaku. Natkę pietruszki grubo siekamy. Do głębokich talerzy nakładamy po porcji gulaszu. Każdą dekorujemy na środku kleksem kwaśnej śmietany. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

    gulasz-segedynski

Porady

  • Gulasz segedyński, podobnie jak bigos, jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, więc warto do razu zrobić większą porcję na 2-3 obiady. Podgrzewanie nie wpłynie na jego wartości odżywcze ani smak, a wręcz przeciwnie- sprawi, że z każdym kolejnym grzaniem potrawa będzie smaczniejsza. Ten gulasz można też zawekować w słoikach na zapas.
  • Z czym podać gulasz segedyński? To danie świetnie smakuje solo, z pieczywem, jak i z ziemniakami, kaszą, ryżem czy makaronem. Gulasz doskonale komponuje się również z kopytkami czy kluskami śląskimi.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gulasz segedyński - jak zrobić?

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić gulasz segedyński, możecie kierować się przepisem na nasz polski bigos. Okazuje się, że gulasz segedyński, choć jest potrawą rodem z Węgier, bardzo przypomina staropolski bigos, zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i o sposób przygotowania. Ta potrawka z mięsa i kapusty z pewnością nie sprawi więc problemów wszystkim wielbicielom klasycznego polskiego jadła. 

Podstawą gulaszu jest oczywiście dobrej jakości mięso. Możemy użyć zarówno wołowiny, jak i wieprzowiny. W tym przypadku nie powinniśmy wybierać chudych kawałków, pozbawionych tłuszczyku. Mięso powinno być dość tłuste, gdyż to właśnie tłuszcz zapewni potrawie soczystość, miękkość i wyrazisty smak. Kolejny punkt przepisu to kapusta. Klasyczny przepis na gulasz segedyński zakłada dodatek kiszonej kapusty, jednak istnieją też wersje ze duszoną białą kapustą. Warto również dodać paprykę oraz pomidory. Do tego niezbędne są też przyprawy, szczególnie słodka i ostra papryka w proszku oraz pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie. 

Mięso kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na oleju lub smalcu, aż zarumieni się z każdej strony. Następnie przekładamy je do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną paprykę oraz posiekaną cebulę z czosnkiem i dodajemy do tego wszystkie przyprawy. Usmażone warzywa z patelni oraz posiekaną kapustę kiszoną przekładamy do garnka i zalewamy wszystko bulionem, tak aby przykrył składniki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (można też użyć węgierskiej pasty paprykowej) i dusimy całość, aż mięso zmięknie, a sos nieco odparuje i się zagęści. Jeśli lubimy bardziej zawiesistą konsystencję sosu, możemy zagęścić go, dodać zasmażkę z mąki i masła lub po prostu wlać do gotującego się gulaszu wodę rozmieszaną z odrobiną mąki.

Gulasz segedyński - przepis na wiele sposobów

Podstawowy przepis na gulasz segedyński stał się już popularny w wielu zakątkach świata, a co za tym idzie, doczekał się też wielu modyfikacji. Spotkamy go w wersji z wieprzowiną, wołowiną, a nawet z podsmażoną kiełbasą lub z ziemniakami w środku. Świetnie smakuje też wzbogacony ogórkami kiszonymi bądź konserwowymi. W sieci znajdziemy przepisy, w których gulasz gotujemy na piwie lub czerwonym winie. Tym, którzy lubią bardzo sycące i treściwe dania, z pewnością posmakuje wersja z fasolą. Z kolei jeśli wolicie lekkie dania, wypróbujcie zmienić w przepisie czerwone mięso na kurczaka lub indyka

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne