Pascha wielkanocna na zimno

Pascha wielkanocna - tradycyjny deser wielkanocny z Rosji,w Polsce podawany na Kresach Wschodnich.

Dodany przez: Pyza

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg bardzo świeżego, tłustego, wiejskiego twarogu
  • 100 g świeżego masła
  • 4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
  • 1 szkl. cukru (ja dałam kryształ)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, ale można dodać np. samą skórkę albo same rodzynki
  • sos-konfitura z żurawiny:
  • 20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody

Przygotowanie

  1. Pascha wielkanocna - idealny przepis na Wielkanoc
  2. Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy. Mój był  jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie...
  3. Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze sporo serwatki.
  4. Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec włałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem  formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w  gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem.
  5. Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny.
  6. Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. Pascha wielkanocna to słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)
  7. Szybka konfitura z żurawiny: cukier wsypać do rondelka, wlać wodę, gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać przebraną i opłukaną żurawinę, gotować na małym ogniu 15-20 min. aż żurawina częściowo popęka a syrop zgęstnieje. Przed polaniem paschy dobrze wystudzić.
  8. Smacznego :)
  9. Pascha kresowa
wielkanoc deser sernik pascha twaróg biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze