Pascha wielkanocna

pascha 2

Pascha kojarzy nam się ze świętami. Jemy ją na Wielkanoc, obok słodkich mazurków i drożdżowych bab. Pascha potrafi zaspokoić apetyt nawet największego łasucha. Odpowiednio przygotowana syci i jest pysznym deserem. Pascha powinna mieć miękką konsystencję, ale nie rozpadać się. Jej kremowość zależy w dużej mierze od użytego przez nas twarogu. Paschę możemy serwować na zimno i na ciepło, używamy wtedy do jej przygotowania nieco innych składników. Ten deser musi znaleźć się i na waszym wielkanocnym stole! W naszej galerii zebraliśmy przepisy na paschę w wersji klasycznej, ale także na paschę czekoladową czy wegańską. Pascha jest deserem, którego zawsze nie możemy się doczekać – w końcu czy jest coś lepszego niż połączenie twarogu i bakalii?

Pascha wielkanocna - przepisy

Co to jest pascha?

Wyglądem pascha przypomina babkę. Może być zrobiona w wersji większej – wygląda wtedy jak drożdżowa baba lub mniejszej – przypomina wtedy pojedynczą babeczkę. Pascha to deser jedzony w okresie Wielkanocy. Smakiem przypomina sernik, gdyż w tradycyjnym przepisie jej podstawowym składnikiem jest właśnie twaróg. Co oznacza słowo pascha? Słowo „pascha” w religii prawosławnej oznacza śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Deser przyrządzany jest głównie na Wschodzie Polski. Klasyczna pascha to deser z twarogu lub mleka z dodatkiem bakalii – orzechów, suszonych owoców, skórki pomarańczowej.

Pascha – symbolika

Pascha to jedna z tych potraw, które mają symboliczne znaczenie na wielkanocnym stole. Sam kolor deseru, który zwykle jest biały lub kremowy nawiązywać ma do szat zmartwychwstałego Chrystusa. Bakalie dodawane do masy symbolizują z kolei dostatek. Do przygotowania paschy wykorzystuje się też jajka, czyli symbol życia. Sam kształt klasycznej paschy, czyli kształt ściętej piramidy ma oznaczać grób Chrystusa. Symboliczne są także sposoby dekorowania paschy. Częstym motywem jest krzyż lub inne symbole religijne.

Jak zrobić paschę? – wspaniały deser na Wielkanoc

Współcześnie wersją najczęściej spotykaną jest pascha na zimno. Jej przygotowanie nie jest tak praco- i czasochłonne jak paschy na ciepło, więc nie ma się co dziwić, że w ferworze świątecznych przygotowań wybieramy właśnie tę opcję. Przygotowanie paschy zaczynamy od wyboru dobrego twarogu. Najlepiej kupić go na wagę w sprawdzonym sklepie z nabiałem. Twaróg nie może być zbyt mokry, chodzi o to, by pascha zastygła w całość i nie rozpadała się. Twaróg ucieramy na jednolitą masę z żółtkami, śmietaną, cukrem, masłem i dodatkami, np. bakaliami i orzechami. Do paschy możemy też dodawać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się cynamon, wanilia czy anyż. Ścianki formy, do której przekładamy paschę, wyłóżmy gazą lub bawełnianą ściereczką. Paschę chowamy do lodówki – pamiętajmy, żeby formę odpowiednio obciążyć, dzięki czemu nasza pascha się zetnie, będzie miała ładny kształt, a przy tym łatwo będzie się ją kroić. Pascha powinna pozostać w lodówce co najmniej kilka-kilkanaście godzin. Po tym czasie paschę delikatnie wyjmujemy z formy i dekorujemy.

Tradycyjnie paschę przygotowywano jednak na ciepło. Pascha wielkanocna na gorąco jest pyszna! Jak ją przygotować? Będziemy potrzebować tłustego pasteryzowanego mleka, które podgrzewamy na małym ogniu z dodatkiem kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka z żółtkami. Po dłuższej chwili zauważymy, że masa rozdziela się na serwatkę i twaróg. Naszym celem jest następnie odsączenie białego sera z serwatki. Później postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku paschy na zimno, czyli dodajemy do masy cukier, masło i bakalie, po czym umieszczamy masę w formie do paschy. Bardzo ważne jest, by mleka nie zagotować, ponieważ wtedy nasza pascha może się nie udać.

Końcowym etapem jest ozdabianie gotowej paschy. Użyjmy do tego celu kandyzowanych owoców i orzechów lub migdałów. Przydadzą się także czekoladowe jajeczka, konfitura lub polewa. Pascha będzie jeszcze ładniejsza, jeśli zrobimy ją w specjalnej formie. Zwykle pojawia się na niej wytłoczone XB, czyli skrót od pisanego cyrylicą po rosyjsku „Chrystus zmartwychwstał”.

Co ciekawe, w naszej galerii przepisów znajdziecie także paschę w wersji wytrawnej. Do twarogu dodaliśmy kawałki rzodkiewek i ogórków kiszonych – taka pascha z pewnością będzie urozmaiceniem śniadania wielkanocnego!

Forma do paschy – gdzie kupić?

Paschę możemy przygotować w miseczce albo formie używanej do wypiekania ciast, np. babek. Jeśli jednak chcemy stworzyć tradycyjną, klasyczną paschę możemy się zaopatrzyć w formę do paschy. Specjalna forma do paschy znacznie ułatwi przygotowanie tego deseru. Zazwyczaj ma lekko stożkowaty kształt, a poszczególne ścianki są wytłaczane w religijne symbole. Taka forma to tzw. pasocznica, czyli drewniane deski, złączone specjalnymi klinami. Dzięki takiej formie nasza pascha będzie idealnie równa, a do tego dekoracyjna. Pascha może przecież obok bab i mazurków zostać ozdobą naszego wielkanocnego stołu.

Gdzie kupić taką formę do paschy? Znajdziemy ją w wybranych sklepach z asortymentem do kuchni, ale zdecydowanie pewniejszym sposobem jest poszukanie jej w internecie. W wyszukiwarce po wpisaniu „forma do paschy”, pojawi się wiele opcji – są formy drewniane, ale i np. ceramiczne. Warto też wyszukać taką, której wzór najbardziej nam się podoba. Niech pascha będzie piękna.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować