Jane Hornby

Muffiny wielkanocne z wiśniami

Ocena:

5 (2)

  • 45 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Muffiny wielkanocne z wiśniami to połączenie soczystych i kwaśnych owoców ze słodkim marcepanem. Wszystko to ukryte w puszystym, miękkim wypieku pokrytym lukrową polewą i udekorowanym czekoladowymi jajkami. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy je zastąpić innymi owocami z kwaskową nutą, np. malinami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na wielkanocne muffiny.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier puder  175 g

  • masło  255 g

  • mąka  260 g

  • soda oczyszczona  2 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • pomarańcze  1 szt.

  • marcepan  250 g

  • ekstrakt migdałowy  5 ml

  • wiśnie  200 g

Muffiny wielkanocne z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do czystej miski. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa jajeczna (możemy użyć rózgi kuchennej lub miksera).

     

  • Krok 2:

    Wiśnie (należy je wcześniej rozmrozić, możemy też użyć odsączonych z kompotu) rozcinamy na pół i przekładamy do miski. Dodajemy do nich 2 łyżki mąki i dokładnie obtaczamy. Jeśli robimy muffiny w sezonie letnim, najlepsze będą świeże owoce.

  • Krok 3:

    Pomarańczę myjemy, szorujemy i polewamy wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Owoc kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej połówki cytryny. Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 4:

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Formę na babeczki wykładamy kokilkami (możemy je zastąpić papierem do pieczenia pociętym na kwadraty).

  • Krok 5:

    Do miski wkładamy 250 g masła, dodajemy cukier puder (najlepszy będzie trzcinowy, dzięki temu wypieki będą miały lekko karmelowy posmak) i ubijamy do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodajemy masę jajeczną, 250 g mąki, proszek do pieczenia, sodę, 2 łyżki soku z pomarańczy i skórkę. Miksujemy, aż składniki będą równomiernie połączone.

  • Krok 6:

    Do surowego ciasta dodajemy wiśnie, marcepan i esencję migdałową (możemy też użyć waniliowej). Masę przekładamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez 20-25 minut, aż będzie dobrze wyrośnięte i rumiane. Studzimy przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 7:

    Muffiny wielkanocne z wiśniami dekorujemy szybkim lukrem z cukru pudru. Warto również ozdobić wierzch świątecznych wypieków czekoladowymi jajeczkami.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cherry-almond-easter-cupcakes

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne