Gofry idealnie chrupiące

Zapewne każdy z Was ma za sobą jakieś doświadczenia z gofrownicą. Z jaką mocą wybrać i ile czasu je piec, aby były idealnie wypieczone i obłędnie chrupiące ?! Gofrownica powinna mieć minimum 1000 W,

Dodany przez:

Ciasta i desery

Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 3.82 z 11 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na około 14-16 sztuk ( przepis dostępny na większości opakowań ) jajka 2 ( osobno żółtka i białka ) mleko 2 szklanki olej rzepakowy 50 ml maka pszenna 2 szklanki proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki cukier lub cukier wanilinowy 2 łyżeczki szczypta soli odrobina oleju do natłuszczania – opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia. W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką. W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor. Następnie studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem.
jajka deser mąka mleko gofry chrupiące gofry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze