www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Deser z galaretką i owocami to pomysł na kolorowy, orzeźwiający podwieczorek. Słodko-kwaśne, soczyste borówki i maliny, zatopione w truskawkowej galaretce. Do tego warstwa mięciutkiej, rozpływającej się w ustach maślanej bułki. Dobrze schłodzony, podany z porcją bitej śmietany, będzie idealny na osłodzenie ciepłego popołudnia. Wypróbujcie ten niezawodny przepis na warstwowy deser z galaretką i owocami
truskawki 1 kg
cukier trzcinowy 150 g
żelatyna 3 szt.
bułka 400 g
maliny 200 g
borówki amerykańskie 150 g
Crème fraîche 90 g
woda 100 ml
Maliny i borówki dokładnie myjemy i osuszamy. Prostokątną formę o wymiarach ok. 12x25 cm wykładamy folią spożywczą (warto zostawić na brzegach spory zapas, którym przykryjemy wierzch deseru).
Truskawki (najlepsze będą mrożone) wrzucamy do rondelka z cukrem i wodą, ustawiamy na średniej mocy palnika. Gotujemy przez 30 minut (lub do uzyskania konsystencji dżemu), cały czas mieszając. Gdy owoce będą gotowe, przekładamy na sitko nad miską (sok będzie nam potrzebny) i pozostawiamy do odsączenia.
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez ok. 5 minut (powinna zmięknąć). Możemy ją też zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny, które zalewamy 15-20 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 10 minut). Na końcu rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Odsączony sok z truskawek przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Gdy się zagotuje, zestawiamy naczynie z płyty. Wyciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy ją do ciepłego (ale nie gorącego) soku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Odcinamy skórkę z bułki (należy wybrać maślane, typu brioszki – warto je wcześniej samodzielnie przygotować w domu), a następnie kroimy bochenek na ok. 2 cm kromki. Jeśli chcemy, możemy również wykorzystać spód z biszkoptów.
Przystępujemy do tworzenia warstw: kawałki pieczywa namaczamy w truskawkowym soku z żelatyną i wypełniamy nim dno formy. Na to nakładamy połowę malin, borówek, truskawek i skrapiamy odrobiną galaretki. Ponownie układamy bułkę, owoce i galaretkę, aż do wypełnienia formy, kończąc warstwą brioszki. Całość przykrywamy folią spożywczą i mocno dociskamy. Chłodzimy w lodówce przez min. 4 godziny.
Deser z galaretką i owocami podajemy dobrze schłodzony, pokrojony w plastry, podany z odrobiną crème fraîche lub bitej śmietany.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/strawberry-jelly-summer-pudding