Samuel Goldsmith

Owsiane batony z jabłkami

Ocena:

5 (3)

  • 55 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Owsiane batony z jabłkami to smaczny i zdrowy pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi syropu klonowego są delikatnie słodkie. Smak owoców podkreślają korzenne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Są pyszne i sycące, dlatego sprawdzą się zarówno w szkole, jak i w podróży. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis na dietetyczne batony z płatków owsianych.

Składniki:

  • masło  175 g

  • jabłka  350 g

  • syrop klonowy  200 g

  • suszone jabłka  50 g

  • cukier trzcinowy  150 g

  • płatki owsiane  300 g

  • cynamon  2 g

  • woda  30 ml

Owsiane batony z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Owoce umieszczamy w małym rondelku wraz z dwoma łyżkami wody i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż zmiękną (powinny dać się łatwo rozgnieść). W razie potrzeby, dolewamy odrobinę wody i wydłużamy czas obróbki termicznej.

  • Krok 3:

    Na patelnię wrzucamy masło, syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem, syropem daktylowym lub z agawy) oraz cukier lub zamiennik w postaci ksylitolu bądź erytrytolu. Składniki podgrzewamy na średniej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru lub jego alternatywy. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • Krok 4:

    Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, suszone jabłka i cynamon. Dobrym pomysłem będzie również szczypta kardamonu, który podkreśli smak ciasta. Dodajemy rozpuszczone masło z syropem i cukrem oraz ugotowane jabłka. Wszystko mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy.

  • Krok 5:

    Masę przekładamy do formy z papierem do pieczenia i mocno dociskamy do dna, wyrównując powierzchnię (możemy to zrobić za pomocą dużej łyżki lub szpatułki). Pieczemy przez 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

  • Krok 6:

    Owsiane batony z jabłkami zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy masę na 16 równych kawałków. Przechowujemy w hermetycznym opakowaniu do 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-flapjacks

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne