Diana Henry

Trifle jabłkowo-malinowy

Ocena:

5 (7)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Trifle jabłkowo-malinowy to tradycyjny angielski deser warstwowy, serwowany w szklanym pucharku. Przygotowujemy go z miękkiego biszkoptu nasączonego sokiem pomarańczowym z whisky (w wersji bezalkoholowej czarną herbatą), świeżymi owocami oraz delikatnym kremem budyniowym. Całość zwieńczona jest koroną z bitej śmietany. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, z filiżanką kawy lub lampką musującego wina. Trifle jabłkowo-malinowy to deser, któremu nikt się nie oprze.

Składniki:

  • jabłka  1.5 kg

  • cukier puder  150 g

  • maliny  400 g

  • whisky  65 ml

  • biszkopty  250 g

  • konfitura malinowa  75 g

  • mleko  300 ml

  • śmietana kremówka  500 ml

  • wanilia  1 szt.

  • jajka kurze  6 szt.

  • mąka kukurydziana  15 g

  • pomarańcze  1 szt.

  • woda  55 ml

Trifle jabłkowo-malinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka (powinny być jak najbardziej kwaśne, np. szara reneta lub papierówka) myjemy, obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w dużą kostkę.

  • Krok 2:

    Do rondelka wlewamy 55 ml wody i wsypujemy 75 g cukru pudru. Dodajemy jabłka, przykrywamy i dusimy na niskiej mocy palnika przez 15 minut, aż zmiękną (warto co jakiś czas je pomieszać, żeby nie przywarły do dna). Po tym czasie zdejmujemy owoce z palnika i pozostawiamy to ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka i umieszczamy je w głębokiej misce (białka nie będą nam potrzebne). Mieszamy je z 15 g cukru pudru oraz z mąką kukurydzianą.

  • Krok 4:

    Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż nożem i ostrym końcem lub łyżeczką zeskrobujemy nasiona ze strąka. Wrzucamy je do garnuszka. Dolewamy mleko (minimum 3,8%), 200 ml kremówki i dokładnie łączymy. Następnie ustawiamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy do wrzenia. Gorący płyn bardzo powoli, cienką strużką wlewamy do żółtek i dokładnie mieszamy rózgą, aż wszystko się połączy.

  • Krok 5:

    Mleko z żółtkami i wanilią przelewamy do czystego garnka i gotujemy na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Kiedy płyn zacznie gęstnieć, zdejmujemy naczynie z płyty, przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Pomarańczę myjemy i parzymy. Skórkę ścieramy na najmniejszych oczkach. Następnie owoc przecinamy, a z połowy wyciskamy sok. Przelewamy go do miseczki, dodajemy 45 ml whisky (w wersji bezalkoholowej możemy zastąpić go czarną herbatą) oraz dosypujemy 10 g cukru pudru i mieszamy, aż wszystko się połączy.

  • Krok 7:

    Biszkopty (możemy wykorzystać gotowe lub przygotować ciasto samodzielnie, np. z przepisu na biszkopt bezglutenowy) smarujemy konfiturą malinową. Układamy je na dnie dużego, szklanego naczynia (koniecznie z płaskim dnem). Dokładnie nasączamy je mieszanką soku pomarańczowego i whisky, a na wierzch wykładamy świeże maliny (poza sezonem warto wykorzystać mrożone, należy je jednak wcześniej odsączyć). Całość przykrywamy duszonymi jabłkami oraz waniliowym kremem. Chłodzimy przez 4-5 godzin (lub przez całą noc).

  • Krok 8:

    Do misy miksera wlewamy 300 ml kremówki i dodajemy 50 g cukru pudru. Wszystko dokładnie ubijamy, aż powstanie sztywny krem. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową, 20 ml whisky i mieszamy do połączenia. Wykładamy na wierzch naszego deseru tuż przed podaniem.

  • Krok 9:

    Trifle jabłkowo-malinowy serwujemy dobrze schłodzony. Doskonale pasuje do filiżanki aromatycznej kawy lub lampki musującego wina.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-raspberry-whisky-trifle

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne