Przepisy na bigos

bigos

Bigos obok pierogów i schabowego wymieniany jest jako typowe danie kuchni polskiej. Co ciekawe, w pierwszych książkach kucharskich bigos owszem, pojawia się, ale nie zawsze zrobiony jest z kapusty. Znajdziemy np. przepisy na bigos z ryb czy mięsa. Ilość kapusty dodawana do bigosu rosła z czasem, ze względu na zalecenia dietetyczne, ale i coraz wyższe ceny mięsa. Bigos, w którym głównym składnikiem jest kapusta znamy w naszej kuchni dopiero od kilku wieków. Dzisiaj robimy go tak, by był jak najbogatszy w smaku. Dlatego właśnie wrzucamy do środka różne rodzaje mięs, przyprawy, podlewamy bigos winem czy dodajemy suszone śliwki. Bigos to typowe danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo. Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na bigos!

Bigos - jakiej kapusty użyć?

Bigos to idealne danie na "wyczyszczenie lodówki". Możemy dodać do niego skrawki mięsa czy wędlin, które zostały nam w lodówce i tym samym pozbyć się resztek, które zamienią się w pyszne danie. Podstawą bigosu jest jednak kapusta. Najprościej zrobić bigos na kapuście kiszonej. Zachęcamy do samodzielnego jej ukiszenia, będzie smakować wspaniale! Kapustę kiszoną można kilka razy wypłukać, by nie była zbyt kwaśna.

Z kolei wczesnym latem przygotowujemy bigos z młodej kapusty. Takie danie wymaga nieco więcej pracy, zwłaszcza przy szatkowaniu główek kapusty, ale efekt jest wspaniały. To lżejsza wersja bigosu, do której można dodać np. pomidory. Bigos możemy też przygotować z czerwonej kapusty - jego kolor z pewnością zaskoczy gości!

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować