Flaki

Flaki - nie ma to jak tradycyjne flaki :)

Dodany przez: ANECIK1980

Flaki

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • flaki 2 kg
  • marchewka 4 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1 szt
  • wołowina 70 dag
  • udka kurczaka 3 szt
  • por (biała część) 1 szt
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Flaki - przepis na tradycyjne flaki
  2. Flaki obgotowujemy we wrzątku po około 3 minuty.
  3. Do garnka wkładamy włoszczyznę, mięso wołowe, ziele angielskie i listki laurowe - gotujemy 30 minut. Do mięsa wołowego wrzucamy udka i gotujemy jeszcze około 20-30 minut. Gotujemy wywar.
  4. Wyjmujemy mięso gdy jest już miękkie i kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Na przecedzonym wywarze gotujemy flaki, pod koniec dodajemy wcześniej wyjęte składniki.
  5. Doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem i majerankiem.
  6. Zasmażka: masło przesmażamy z mąką na patelni, dodajemy do flaków, gotujemy 3 minuty.
  7. Takie pyszne flaki na pewno zasmakują nie tylko amatorom takiej pysznej i chyba typowo polskiej zupy, jaką są flaki.
  8. Smacznego! :)
mięso warzywa obiad zupy flaki przepis na flaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze