Make eat easy

Kasza gryczana z kurczakiem

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Kasza gryczana z kurczakiem to zdrowy, jednogarnkowy obiad. Nie zawiera glutenu i laktozy, za to sporą porcję witamin, białka, błonnika i złożonych węglowodanów. To wielokolorowe danie – znajduje się w nim cebula, czerwona papryka i zielona cukinia. Kompozycję dopełniają brązowe ziarenka o lekko orzechowym smaku i świeży koperek. Pożywna kasza gryczana z warzywami i kurczakiem to dobry pomysł na szybki lunch do pracy. 

Składniki:

  • filet z kurczaka  300 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • oregano  3 g

  • słodka papryka  3 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • kasza gryczana  150 g

  • sos sojowy  30 ml

  • czerwona papryka  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • koperek  0.5 pęczka

Kasza gryczana z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kasza gryczana: gotujemy ją w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Proporcja wody do kaszy powinna wynosić 2:1. Dzięki temu nie wypłuczemy z ziarenek wartości odżywczych, bo pochłoną cały płyn. Sprawdzi się zarówno kasza gryczana prażona, jak i delikatniejsza w smaku biała (niepalona). Po ugotowaniu mieszamy ją z sosem sojowym i odstawiamy. 

    Kasza gryczana z kurczakiem – gotowanie kaszy
  • Krok 2:

    Warzywa: cebulę obieramy z łupinki i siekamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w sporą kostkę. Koperek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Kasza gryczana z kurczakiem dobrze smakuje też z takimi dodatkami jak pieczarki, papryczka chili i czosnek.   

    Kasza gryczana z kurczakiem – przygotowanie warzyw
  • Krok 3:

    Pierś kurczaka: oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką słodkiej papryki oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy 2 łyżeczki oliwy (10 ml). Mieszamy, żeby kawałki mięsa pokryły się marynatą. Odstawiamy go na kilka minut. Możemy też wykorzystać takie zioła i przyprawy jak kurkuma, kmin rzymski, rozmaryn, tymianek lub cząber. Wszystkie dobrze komponują się z kurczakiem. Do marynowania mięsa przydaje się też oliwa smakowa, na przykład czosnkowa.    

    Kasza gryczana z kurczakiem – przygotowanie kurczaka
  • Krok 4:

    Smażenie: wkładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy go ze wszystkich stron przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cebulę, paprykę i cukinię. Podgrzewamy je przez chwilę, żeby nieco zmiękły, ale żeby nie wysuszyć mięsa. Warzywa można też podsmażyć na oddzielnej patelni.   

    Kasza gryczana z kurczakiem – smażenie
  • Krok 5:

    Łączenie składników: do kurczaka z warzywami dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy z patelni. Możemy dodać jeszcze sosu sojowego do smaku. Żeby potrawa nie była zbyt sucha, możemy skropić ją oliwą lub innym tłuszczem roślinnym o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, na przykład olejem lnianym.

    Kasza gryczana z kurczakiem – łączenie składników
  • Krok 6:

    Podanie: przekładamy danie na talerz. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Kurczak z kaszą gryczaną dobrze się przechowuje, więc możemy przygotować go dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy na zdrowy lunch. Można nawet zjeść go na zimno – w formie szybkiej sałatki.   

    Kasza gryczana z kurczakiem – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne