Bigos staropolski

Przepis na typowe polskie danie: bigos.

Dodany przez:

Bigos staropolski

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 16 głosów)

Składniki

  • 2,5 kg dobrej kiszonej kapusty
  • szklanka rosołu
  • 3/4 kg pieczonych mięs: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny z sosami z pieczenia
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 40 dag kiełbasy
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 20 dag suszonych, wędzonych śliwek
  • po 4 jagody jałowca i ziela angielskiego
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • 2/3 szklanki madery, porto lub innego czerwonego wina
  • sól

Przygotowanie

  1. Kapustę kroimy, przekładamy najlepiej do żeliwnego gara, zalewamy rosołem i sosami z pieczeni, gotujemy na małym ogniu ok. 50 min. Grzyby zalewamy zimną wodą, moczymy minimum 1 godz., gotujemy, osączamy i kroimy w paski. Wywar z grzybów zachowujemy. Pieczone mięsa i boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Kiełbasę przesmażamy z boczkiem. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na smalcu. Śliwki przecinamy na pół, ew. usuwamy pestki. Do kapusty partiami dodajemy cebulę, grzyby z wywarem, mięso, wędliny i dusimy. Po pewnym czasie wkładamy śliwki, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, goździki, wlewamy wino i dusimy jeszcze ok. 1 godz., często mieszając. Możemy ew. dosolić. Najdoskonalej będzie smakował trzeciego dnia, po kilkakrotnym wystudzeniu (nawet przemrożeniu) i ponownym odgrzaniu.
  2. Dodatek w postaci 1–2 łyżek przecieru pomidorowego spowoduje, że bigos szybciej osiągnie smakową dojrzałość. W kuchni staropolskiej tej przyprawy nie stosowano, bo jej po prostu nie znano.
mięso obiad kapusta bigos danie jednogarnkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy