Pierogi z mąki gryczanej z serem

W sam raz dla wybrednych dzieci.

Dodany przez: dosia094

Pierogi z mąki gryczanej z serem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
85 kcal
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 żółtko
  • sól
  • 25 dkg mąki gryczanej
  • 15 dkg mąki pszennej
  • woda
  • 15 dkg sera(twarogu)
  • opakowanie jogurtu

Przygotowanie

  1. Przesianą mąke gryczaną zalać wrzącą wodą, osolić, dosypać mąkę pszenna. Starannie wymieszać łyżką(wody dać tyle, aby ciasto było dość gęste).Ser przetrzeć przez sito lub maszynkę, dodać żółtko, sól, utrzeć (nadzienie powinno być gęste).Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Kształtować pierogi. Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu. Na wrzącą wodę układać partiami pierogi, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak. Wyłożyć na półmisek. Polać jogurtem.
ser deser pierogi mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze