Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy z jabłkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Przepyszne i szybko znikają z talerza :)

Dodany przez: Yvette22

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 71 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • jajko
  • 1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
  • 3-4 jabłka

Przygotowanie

  1. Racuchy z jabłkami - pyszne danie, które znika z talerza raz dwa :). Zaręczam, że moje racuchy z jabłkami znikać będą jeszcze szybciej niż inne.
  2. Szczególnie dzieci lubią racuchy z jabłkami, także oto przepis na pyszne, pulchne racuchy z jabłkami:
  3. Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
  5. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  6. Jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju, racuchy będą miały lepszy smak.
  7. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.
  8. Smacznego!
  9. Zobaczcie też przepisy na:
  10. Pyszne racuszki
  11. Kefirowe racuchy z jabłkami
  12. Placki, naleśniki, rachuchy dla małego niejadka

Wskazówki

Racuchy drożdżowe z jabłkami warto przyprawić cynamonem oraz wanilią - będą pachnieć jak najlepsza szarlotka. Warto uzbroić się w cierpliwość - poczekać, aż ciasto wyrośnie, bo dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze. Wystarczy dobrze to zaplanować - jeśli chcesz zrobić racuchy drożdżowe na podwieczorek, wstaw ciasto do wyrośnięcia zaraz po obiedzie.

sniadanie przekąska dla dzieci jabłka racuchy drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze