Ciasto drożdżowe z kruszonką

Tak smakuje domowa kuchnia! Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne i wspaniale pachnie. Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca.

Dodany przez: mojegotowanie

Ciasto drożdżowe z kruszonką, fot. Shutterstock

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
370 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.64 z 14 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1/4 l mleka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • po garści skórki pomarańczowej i rodzynek
  • KRUSZONKA:
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 7 dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie

  1. Ogrzaną mąkę przesiać do miski. Masło roztopić w rondelku. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dolać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Do przesianej mąki dodać rozczyn, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka, sól oraz pozostały cukier. Połączyć za pomocą miksera lub ręcznie. Po chwili dodać ciepłe masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę. Uformować kulę, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  3. Składniki kruszonki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół podsypany mąką i ponownie zagnieść. Płaską formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić na godzinę. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Piec 45 minut w temperaturze 200–220˚C.
  4. PAMIĘTAJ
  5. Mąkę do ciasta zawsze przesiewaj, dzięki temu będzie ona dobrze napowietrzona.
  6. Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabiaj ręcznie. (W początkowej fazie możesz użyć miksera). Należy to robić tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki. Podczas wyrabiania wtłacza się w nie powietrze, co sprzyja rośnięciu i puszystości ciasta.
  7. Ciasto do wyrośnięcia odstawiaj w ciepłe miejsce, koniecznie przykryte ściereczką (ciasto nie znosi przeciągów). Temperatura, w jakiej najlepiej rośnie, to 20–30˚C. Jeśli przez przypadek ciasto zagrzeje się zbyt mocno, powyżej 30˚C, trzeba ponownie je wyrobić, dodając świeżych drożdży.
  8. Ciasto lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło będziesz dodawać kolejno do podgrzanej uprzednio mąki.
  9. Po wyrośnięciu ciasta (powinno podwoić swoją objętość) zagnieć je ponownie i uformuj zależnie od tego, jaki wyrób przygotowujesz (placek, babkę czy ciasto w keksówce).
  10. Uformowane ciasto możesz już piec, trzymaj się czasu pieczenia podanego w  przepisie, przekroczenie go spowoduje powstanie grubej i twardej skórki.
  11. Zbyt wysoka temperatura lub za krótki czas pieczenia spowoduje powstanie tzw. zakalca.
  12. Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kliku minutach i odstaw je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi odparować.
  13. Ciasto drożdżowe możesz upiec samo, posypane kruszonką, możesz też stosować dodatki takie jak: powidła, owoce, masa makowa, masa serowa. Można przygotować z niego placki, babki, zawijańce, rogaliki, bułeczki, pączki, paszteciki.
  14. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  15. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!

Wskazówki

Mleko, którym zalewasz drożdże ma być ciepłe - nigdy gorące, bo ciasto na pewno nie urośnie!

Komentarz redakcji

Kiedyś umiała je piec każda mama i babcia. Dziś po ciasto drożdżowe z kruszonką coraz częściej chodzimy do cukierni. Spróbuj je przygotować samodzielnie, daj sobie czas - ciasto wymaga cierpliwości i ciepła (dosłownie i w przenośni).
deser ciasto kruszonka ciasto drożdżowe drożdże skórka pomarańczowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze